Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Senatul a adoptat la începutul acestei săptămâni în unanimitate legea privind vaccinarea persoanelor din România, iar proiectul urmează să intre la dezbatere la Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.
Conform proiectului de lege adoptat de Senat, imunizarea copiilor este obligatorie pentru vaccinurile obligatorii prevăzute în calendarul național de vaccinare. De asemenea, se instituie obligativitatea vaccinării populației în situații excepționale, speciale, cum sunt epidemiile grave.
„Fac apel la toți părinții să-și vaccineze copiii. În România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani. De aceea, din 2016 ne confruntăm cu o epidemie severă de rujeolă, soldată deja cu 35 de decese. Fiecare deces din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare este o tragedie. Numai medicul specialist, după efectuarea examenului medical, poate decide dacă un copil este sau nu eligibil pentru a fi vaccinat”, a declarat parlamentarul PSD Costel Lupașcu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților.
Conform proiectului de lege, părintele nu este sancționat cu amendă pentru că refuză vaccinarea copilului care este eligibil pentru a fi vaccinat. Părintele este sancționat progresiv, cu amendă, pentru cazurile în care fie nu se prezintă la medicul de familie pentru vaccinarea copilului, fie refuză în mod repetat să fie informat cu privire la importanța vaccinării.
„În momentul în care proiectul de lege va ajunge la Comisia pentru sănătate voi cere colegilor mei să invităm la consultări medicii specialiști precum și părinții care nu doresc să-și vaccineze copiii pentru a înțelege de ce trebuie făcut acest lucru, în special pentru persoanele vulnerabile, cum sunt cei mici. Legea vaccinării nu forțează părinții să își vaccineze copiii, ci instituie mecanismele necesare astfel încât părinții să fie mai bine informați de către autoritățile medicale privind importanța vaccinării. Nevaccinarea copiilor poate conduce la apariția unor epidemii severe, care nu îi afectează doar pe cei nevaccinați, ci și persoanele sau copii care nu pot fi vaccinați din motive medicale”, a explicat Costel Lupașcu.
În România, gradul de vaccinare a populației este mai scăzut decât în alte state din Uniunea Europeană, unde nu este formalizată obligația vaccinării împotriva unor boli foarte grave. Legea vaccinării vine să responsabilizeze fiecare parte implicată în activitatea de vaccinare, de la ministru la funcționar, la producător de vaccinuri, la medic, profesor, jurnalist și părinte.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.