Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cu ocazia Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor,parlamentarul social-democrat Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Camera Deputaților a făcut un apel pentru creșterea gradului de informare al părinților cu privire la prevenirea și reducerea fenomenului de violență domestică.
„Abuzul asupra copiilor a fost subiectul unor campanii naţionale de informare și conștientizare, dar apreciez că astfel de demersuri trebuie să fie promovate permanent în spațiul public, mai ales prin discuții față în față și prin organizarea de caravane interdisciplinare care să se deplaseze în zonele rurale și în special în comunitățile vulnerabile din fiecare județ al țării. Violenţa are efecte grave asupra dezvoltării copilului și trebuie eliminată imediat prin măsuri de informare în primul rând și apoi prin acțiuni de pedepsire a părinților care recurg la un astfel de comportament. În opinia mea problematica drepturilor copiilor trebuie să fie o preocupare constantă și să devină un punct strategic pe agenda politică națională”, a declarat Mihaela Huncă.
În țara noastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a publicat anul trecut mai multe statistici conform cărora, peste 13.500 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în diverse moduri, aproape toţi în familie. Cei mai mulți dintre acești minori au vârste cuprinse între 10 ani și 13 ani.
Potrivit UNICEF, neglijarea, pălmuirea, ţipatul sau umilirea copiilor încă sunt privite ca acceptabile în societatea românească, în detrimentul educaţiei apreciative.
„În ultima perioadă s-a vorbit foarte mult de diversele încălcări ale drepturilor omului în penitenciare, în procesele legate de proprietate, precum și în alte domenii, dar se discută prea puțin și doar sporadic de violența domestică împotriva copiilor. Trebuie să ținem cont că cei mici nu au posibilitatea de a se apăra. Poate de aceea nu sunt atât de vizibile actele de violență domestică. Dar acest lucru nu înseamnă că nu există și nu trebuie tratate cu aceeași seriozitate ca drepturile adulților. Avem obligația să ne preocupăm de respectarea, promovarea şi exercitarea drepturilor copilului pentru o dezvoltare deplină şi armonioasă a personalităţii fiecărui minor”, a subliniat deputatul PSD.
Consiliul Europei a lansat o strategie de protecţie a drepturilor copiilor, iar unul dintre deziderate este ca la nivel european toate ţările să-şi asume „Fără niciun fel de violenţă” până în anul 2030.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.