Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Guvernul României a decis în ședința din data de 2 februarie, aprobarea a două acte normative ce instituie o serie de măsuri de suport financiar a legumicultorilor și a cultivatorilor de usturoi, pentru anul 2022.
A fost alocată astfel, suma de 247,2 milioane lei pentru susținerea sectorului legumicol, cele două programe adresate fermierilor români constituind primul pas pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale l-a făcut la începutul acestui an în vederea redresării zonei legumicole.
„La propunerea ministrului PSD Adrian Chesnoiu, executivul României a decis să emită cele două hotărâri, oferind astfel legumicultorilor români siguranța construirii unui plan de afaceri concret, bazat pe informații clare cu privile la culturile susținute, condițiile impuse și sumele pe care pot le pot încasa”, a declaratsenatorul botoșănean Lucian Trufin.
În ceea ce privește Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate, pentru acest an este alocat un buget de 225 milioane de lei, împărțit în două cicluri de producție, tomatele putând fi cultivate din nou în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de maxim 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:
- 3000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
- 1000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)
Pentru a beneficia de acest sprijin la cultura de tomate producția minimă eligibilă este de 3000 kg/1000mp.
Restul legumelor care primesc acest ajutor sunt cele cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde, iar valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie - 9 decembrie, și cantitatea minimă necesară pentru 1000 mp aferentă fiecărei culturi este:
- castraveți - 4.000 kg
- ardei gras și / sau lung – kapia - 2.000 kg
- fasole păstăi - 1.500 kg
- spanac - 1.000 kg
- salată - 10.000 plante
- ceapă verde - 100.000 bulbi
Al doilea Program, cel de susținere a usturoiului are alocat pentru acest an un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producția minimă necesară de 900 kilograme de usturoi/3000 mp valorificată în perioada 1 iunie – 21 decembrie.
„Prin aceste masuri ne ținem de cuvânt, atât față de fermieri cât și față de consumatorii români, iar în acest mod, proiectul nostru, fabricat în România devine o certitudine și nu rămâne doar o promisiune electorală. Încurajez pe această cale toți legumicultorii județului Botoșani să depună cererile de finanțare la Direcția Județeană pentru Agricultură, astfel încât această ramură să se dezvolte în județul nostru și în același timp să oferim legume proaspete și de calitate botoșănenilor, a mai subliniat senatorul botoșănean Lucian Trufin.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.