Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Checul cu stafide este senzational, pufos, dar dens, cu miez compact, uniform si moale. Se face usor, este foarte aromat si suporta adaptari. Ingredientele sunt pentru o tava mare ca si cea de cozonac, pentru ca acest chec cu stafide este… cozonacul de Paste! Dupa ce-l faci prima data, o sa devina si pentru tine alternativa perfecta, usoara si simpla pentru cozonacul de Paste.
Ingrediente:
6 oua
300 grame faina
350 gr zahar
10 linguri ulei
10 linguri apa
200 grame stafide albe
coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie
Mod de preparare: Unge tava cu unt din abundenta si pudreaz-o cu putina faina. Pune stafidele in apa clocotita - cat sa le acopere si pune in apa o lingurita de esenta de rom. Separa ouale. Albusurile se tine la rece, iar galbenusurile se amesteca bine cu razatura de lamaie si portocala. Adauga, picatura cu picatura, uleiul in galbenusuri si amesteca bine, pana iese o maioneza fina. Pune zaharul si apa intr-un vas, pe foc, si fierbe siropul trei minute, pana cand face o spuma alba deasupra. Bate spuma albusurile cu un praf de sare, cata iei intre doua degete. Bate albusurile pana cand sunt perfect tari, ca pentru bezea. Siropul fierbinte se toarna incet in albusurile spuma, in timp ce le bati cu mixerul la viteza maxima. Continua sa bati si dupa ce ai pus tot siropul (spuma de albusuri trebuie sa fie tare si calda), pana cand spuma revine la temperatura camerei. In principiu trebuie sa bati albusurile vreo 7-8 minute dupa ce ai terminat de pus siropul de zahar. Scurge sfatidele intr-o sita. Scutura bine sita de cateva ori pentru ca excesul de lichid sa iasa. Pune stafidele in maioneza si amesteca. Pune spuma de albus in maioneza si amesteca incet, cu grija de sus in jos pana ce compozita este uniforma. Adauga apoi faina in doua-trei etape si amesteca incet dupa fiecare etapa. Este foarte bine daca cerni faina inainte. Amesteca cu un tel in forma de para, dar cu miscari lente pentru a nu scoate aerul din compozitie. Pune aluatul in tava si coace acest minunat chec cu stafide la 180 de grade Celsius, timp de 40-50 de minute, in cuptorul incalzit inainte. Este fata cand este colorat frumos deasupra, ferm la atinge si crescut. Oricum fa testul cu scobitoarea.
Trucuri si sfaturi
· Pune deasupra stafide.
· Poti pune in chec bucatele mici de fructe confiate, boabe de fructe din dulceata (spalate de sirop inainte si scurse bine), fructe (mure, afine - merg si cele congelate), sau bucatele mici de nuca, sau din toate cate putin. Nu cad la fund, dar bucatele mai grele trebuie maruntite.
· Poti pune in chec cipsuri de ciocolata.
· Il poti face intr-o varianta cu ciocolata adaugand in maioneza 150 de grame de ciocolata rasa fin. Se va topi si uniformiza pe parcurs.
· Aluatul simplu este excelent pentru turnat in tava si umplut cu visine sau ca baza pentru o prajitura cu crema de branza.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.