Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vom nevoie de:
2 capatani de conopida,
1 varza alba mai mare taiata in felii groase,
2 verze rosii mai mici taiate in 5-6 felii,
1,5 kg gogonele,
3 kg castraveti,
4-5 morcovi taiati rondele,
1 capatana usturoi,
ardei iuti,
1 legatura mare frunze de telina,
1 legatura mare frunze de leustean,
marar uscat,
3-4 bucati hrean taiate in fasii,
1 pachet piper boabe,
sare grunjoasa.
Conopida se desparte buchetele, iar varza se taie in felii mai groase. Se spala bine totul si se incepe punerea lor in vasul in care dorim sa le pastram peste iarna. Atentie! Fermentatia trebuie sa aiba loc fie in butoaie de stejar, fie in borcane de sticla; nu se recomanda vasele din mase plastice sau aluminiu, deoarece acidul lactic si saramura pot extrage din acestea substante toxice, periculoase pentru sanatate.
Pe fundul vasului se aseaza mararul, varza rosie, varza alba, cateii de usturoi, morcovii taiati rondele, 3-4 fasii de hrean si ardeii iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele, dupa care urmeaza iar conopida, morcovii si ardeii iuti. Legumele se pot aseza dupa imaginatia fiecaruia, nu este o regula anume. Cand vasul s-a umplut, se presara deasupra un pachet mic de piper boabe si se acopera totul cu frunze de telina si leustean.
Saramura se pregateste astfel: la 1 l de apa se pun 30 g sare. Fermentatia trebuie sa se produca in lipsa oxigenului din aer si de aceea legumele si fructele trebuie sa fie bine acoperite de saramura. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si deasupra se pune o greutate care sa tina legumele in saramura. Se acopera cu un prosop si se tin la temperatura camerei cam 6 zile pana se acresc, apoi se inchid cu un capac si se pun la loc racoros. Temperatura optima de fermentare este de +4̊C, cand se acumuleaza cele mai mari cantitati de acid lactic, de substante biologic active si arome generate prin fermentatia glucidelor din legume si fructe.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.