Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente pentru o porţie:
5 kg vinete
2 kg ciuperci de cultură, pot fi de oricare
4 kg ardei kapia roşu sau ardei gras
2 kg ceapă
2 kg roşii sau un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de roşii
1 litru ulei
o legătură cimbru verde, merge şi uscat
100 gr piper proaspăt măcinat
10 foi de dafin
sare după gust
Mod de preparare: Se coc vinetele, se curăţă, se scurg, se dau prin maşina de tocat cu o sită cu orificii mari! La fel se procedează şi cu ardeiul. După ce se coace ardeiul, se curăţă şi apoi se toacă prin maşină cu aceeaşi sită. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală, se toacă cubuleţe cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curăţă, se spală în mai multe ape, se toacă mărunt, roşiile se dau prin separator. Acestea fiind spuse, se pregăteşte un vas încăpător, cu fundul gros şi se începe pregătirea termică a ingredientelor pentru zacusca tradiţională, căci e o reţetă de când lumea. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul în el, se încinge, după care se adaugă ceapa şi se lasă să se soteze până devine translucidă, după care se adaugă ciupercile. Se lasă să se soteze şi ele câteva minunte şi când s-au înmuiat, se adaugă ardeiul. După alte cinci minute se pune sucul de roşii şi bulionul, lăsăm să fiarbă în voie, la foc domol. Ultimele intrate în baia de foc vor fi vinetele. Se adaugă, se amestecă, se condimentează, eu am pus şi niste crenguţe de cimbru verde, pe care la final le-am scos. Se fierbe la foc domol, până în momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafaţă. Atunci zacusca este gata de pus în borcane, sterilizate o jumătate de ora la cuptor şi tinute acolo, să stea calde. Pentru a fi siguri că nu se sparg, le aşezăm pe o tavă de inox în momentul când punem zacusca fierbinte în ele. Înfiletăm capacele borcanelor, le întoarcem cu capacul în jos şi aşa le împăturim pentru două zile, asta este de fapt sterilizarea lor. Apoi le depozităm într-un loc răcoros. E minunat să ai in cămară această conservă în care se îngemănează gustul fin al ciupercilor cu cel al legumelor proaspat culese. În posturi, la mesele festive, la gustări sau în momentele când suntem în pană de timp, ea ne scoate din nevoi, încântându-ne cu savoarea sa deosebită! Poftă bună!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.