Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente:
500 g ficăței de pui, curcan, rață, gâscă
piper negru proaspăt măcinat
2 linguri de ulei
Pat de legume:
3-4 fire de ceapă verde sau 1 ceapă veche mai mare
3-5 căței de usturoi
3-4 ciuperci proaspete albe sau brune (tip champignon)
1 ardei roșu - eu am avut kapia
1 dovlecel mic
1 vânătă mică sau ½ dintr-una mare
1 lingură de ulei
sare
cimbru (opțional)
Sos de iaurt cu usturoi:
300 ml iaurt grecesc sau smântână mai slabă
2 căței de usturoi
sare, piper
verdeață tocată (mărar, pătrunjel)
Mod de preparare: Am tocat ceapa verde. Am decojit dovlecelul și l-am tăiat în 2 pe lung. Daca are sâmburi mari și filamente aceste trebuie îndepărtate cu o linuguriță. Apoi l-am tăiat în semilune (semicercuri). Vânăta am spălat-o și am lăsat-o cu coaja pe ea. Apoi am tăiat-o în cubulețe. Ciupercile proaspete le-am feliat, la fel și ardeiul roșu. Usturoiul l-am feliat subțire. Am preîncins cuptorul la 200 C cu ventilație + căldură sus + jos (treapta înaltă la cele cu gaz). Am ales o formă ceramică termorezistentă (poate fi și de sticlă sau metal) în care am pus toate legumele de mai sus – mai puțin 2 căței de usturoi pe care i-am păstrat pentru mai încolo. Am sărat lejer legumele (mai punem sare la final), le-am presărat cu piper măcinat și puțin cimbru și le-am stropit cu o lingură bună de ulei (poate fi de măsline sau de floarea soarelui). Le-am amestecat bine cu mâinile. Am dat forma la cuptor pentru 20-25 de minute la 200 C (cuptor preîncins). Nu am pus niciun fel de lichid deoarece legumele vor lăsa apă și noi vrem să scăpăm de ea și să le rumenim. După 15 minute le-am amestecat cu o spatulă și le-am băgat înapoi la copt. Doamne, ce bine miroase în bucătărie! Am distribuit ficățeii desupra lor (cu tot cu uleiul în care su stat) și am împtăștiat și feliile de usturoi rămase. Am încercat să pun ficatul la suprafață, peste legume, ca să fie expus căldurii din cuptor și să se rumenească rapid. Dacă-l puneam sub legume ieșea o fiertură… Am dat forma cu ficăței și legume la cuptor pentru fix 15 minute (tot la 200 C). Gata! Ce faini sunt și ce arome au!
Am făcut repede un sos de iaurt (sau smântână mai slabă) cu usturoi și mărar. Am împărțit ficatul și legumele în farfurii, am pus câte o lingură bună de sos de smântână sau iaurt și am presărat totul cu verdeață. Nu vă puteți imagina cât de gustoasă este combinația! Ficățeii sunt rumeni dar moi și cremoși la mijloc, legumele sunt faine, rumenite și au textură. Să nu vă mai spun cât de fain e saftul (sosul) format în tavă! Numai bun de plimbat pâinea prin el. Ardeiul are arome specifice de ardei copt, ciupercile sunt aurii, vinetele sunt cremoase și gustoase.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.