Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente:
300 de grame de nucă măcinată
1 praf de sare
200 de grame de unt cu 82% grăsime, moale (la temperatura camerei)
200 de grame de zahăr fin
2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
3 ouă
400 de grame de făină
5 grame de praf de copt
Mod de preparare: Pentru aceste foi de prăjitură cu nucă, punem într-un castron încăpător untul moale, sarea, extractul de vanilie și zahărul. Am recomandat zahărul fin pentru că se va spuma mai ușor cu untul. Se poate folosi și zahăr tos, caz în care manopera va fi mai îndelungată. Mixăm untul cu zahărul, vanilia, sarea și zahărul până ce devine o cremă spumoasă și crește în volum. Din când în când, oprim mixerul și răzuim cu o spatulă flexibilă compoziția care aderă de castron. Rând pe rând, adăugăm câte 1 ou, mixând cu mixerul la viteză mare până când este complet încorporat. Abia după ce oul a fost încorporat în compoziție, îl adăugăm pe următorul. În final, baza de unt, zahăr și ouă pentru foi de prăjitură cu nucă arată ca o cremă spumoasă și omogenă. Evident, nu putem face niște foi de prăjitură cu nucă… fără nucă. A venit momentul să o adăugăm și pe ea, toată deodată. Pornim mixerul la viteză mică și omogenizăm nuca în crema de unt și ouă. Nu e nevoie să insistăm, e suficient să se omogenizeze. Într-un castron separat, cântărim făina și o amestecăm bine cu 5 grame de praf de copt (½ de pachețel). Adăugăm făina cu praful de copt, toată deodată, peste compoziția cu nucă și unt din castron. Pornim mixerul la viteză mică și încorporăm făina în crema cu nucă și unt. Atenție, dacă mixerul e setat la o viteză prea mare sau dacă am ales un castron prea mic, e posibil să pulverizăm făină prin toată bucătăria, ceea ce, desigur, nu ne dorim! Nu mixăm mai mult decât e nevoie ca să obținem o compoziție omogenă. Cu cât mai mult vom mixa compoziția cu făină, cu atât mai puțin fragede vor fi foile de prăjitură cu nucă. Motivul este că glutenul din făină, atunci când este prelucrat mecanic, se dezvoltă într-o rețea elastică, ceea ce va da aluatului o consistență ca de pâine, nu fragedă, așa cum dorim. Așadar, mixăm scurt și ne oprim deîndată ce nu mai vedem urme uscate de făină.
Maturarea aluatului la rece
Imediat după ce l-am terminat, aluatul va fi destul de molcuț. În vom împacheta în film alimentar (sau într-o pungă curată de plastic) și îi vom da, pe cât posibil, o grosime uniformă. Astfel pregătit, dăm aluatul la frigider pentru 1 oră sau pentru atât timp cât e nevoie ca să devină destul de ferm încât să poată fi întins.
Modelarea foilor
Odată ce aluatul s-a răcit (și s-a întărit), pornim cuptorul și-l fixăm la 170°C, fără ventilație. Ne pregătim șapte coli de hârtie de copt, apoi scoatem din frigider aluatul și îl cântărim. Împărțim aluatul, cât mai exact, în 6 bucăți de greutate egală.
Păstrăm în bucătărie doar o bucată de aluat, cea cu care urmează să lucrăm imediat, pe celelalte le păstrăm la frigider. Între două coli de hârtie de copt, întindem bucata de aluat cu sucitorul, sub forma unui dreptunghi cu dimensiunile de 31*24 cm. Sau de 30*25 cm. În fine, ideea este că foaia trebuie întinsă subțire, cam de 3 mm grosime. Evident că nu vom reuși din prima să întindem un dreptunghi perfect. Mai decupăm de unde este în plus, mai adăugăm pe unde lipsește, până când obținem o foaie de dimensiunea dorită. Cu cât vor avea foile o formă mai regulată, cu atât se vor micșora pierderile, după ce se montează prăjitura. În final, desprindem coala de hârtie de copt de deasupra. Cu ajutorul colii de hârtie de copt de la bază, transferăm aceste foi de prăjitură cu nucă în tavă. Le perforăm cu o furculiță pe toată suprafața, ca să nu se umfle inestetic la copt. Eu dau prima foaie la cuptorul preîncins la 170°C, la o înălțime medie, imediat ce am întins-o, dimensionat-o și perforat-o. Coacerea durează 9-10 minute pentru fiecare foaie, iar în acest timp eu întind următoarea bucată de aluat, urmând aceeași pași descriși anterior.
Coacerea și răcirea
După cum am menționat deja, coacerea unei foi durează 9-10 minute la 170°C. Practic, aceste foi de prăjitură cu nucă nu trebuie să devină foarte rumene, în momentul în care încep să devină de un brun-auriu de jur împrejur, e semn că sunt gata. Le scoatem din cuptor și le transferăm cu atenție pe o suprafață plană, cu tot cu hârtia de copt. Sunt foarte fragile cât sunt fierbinți! Lăsăm foile de prăjitură cu nucă să se răcească pe hârtia de copt de la bază. Pe măsură ce sunt gata și următoarele foi, le suprapunem. Atenție, se pot sparge ușor și după ce s-au răcit, cu toate că se întăresc, căpătând o consistență de biscuite fraged. Chiar dacă vreuna crapă, nu e mare pierdere, le putem pune la mijloc, atunci când asamblăm prăjitura. Ele se vor frăgezi foarte frumos și nu se va observa că au fost crăpate. Aceste foi de prăjitură cu nucă se pot umple cu fel de fel de creme, după placul fiecăruia. Dacă nu doriți să le umpleți imediat, se pot pregăti în avans, păstrându-se bine într-un loc răcoros, bine închise (într-o cutie) timp de o săptămână.
Să vă fie de folos!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.