Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente:
Pentru foi
10 albusuri
1 varf cutit sare
200 g zahar
300 g nuca macinata fin
100 g faina
Pentru crema
10 galbenusuri
300 g unt gras 80% – moale / la temperatura camerei
150 g zahar
1 lingurita pasta vanilie / esenta naturala de vanilie
100 g nuca macinata
Pentru Krantz:
100 g miez nuca
100 g zahar
Mod de preparare: Am pus albusurile intr-un bol, am adaugat putina sare si am inceput sa mixez pana am obtinut o spuma alba, apoi am adaugat zaharul treptat (in 3-4 transe) si am mixat pana cand acesta s-a dizolvat. In momentul in care am obtinut o bezea tare si lucioasa am incorporat treptat nuca macinata, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus. Am pus apoi si faina cernuta, presarand-o in ploaie. Amestecam usor, astfel incat bezeaua sa ramana pufoasa. Am pus jumatate din compozitie in tava mare a cuptorului (30*40 cm) tapetata cu hartie de copt si am copt prima foaie in cuptorul preincalzit la 180° in jur de 15 minute. Am procedat la fel si cu restul compozitiei. Cand foile s-au racit am indepartat hartia de copt cu grija sa nu le rup si le-am taiat in jumatate si am obtinut 4 foi de 30*20 cm.
Pregatirea cremei. Am amestecat galbenusurile cu zahar si le-am pus la bain-marie (baie de aburi), la foc mic. Trebuie ca vasul cu galbenusuri sa nu intre in contact cu apa din vasul de jos, altfel galbenusurile se vor coagula si nu va doriti asta. Cat timp acestea stau la bain-marie am amestecat permanent. Nu am reusit sa fac poza la acest lucru, caci nu ma pot poza singura in tomp ce amestec in oala. Le-am tinut pe foc pana in momentul in care au capat consistenta ca a unei smantani groase – daca aveti termometru veti observa ca temperatura este de 65 grade. Daca nu aveti termemotru va dau ca timp orientativ 5-6 minute. Am luat de pe foc, am adaugat pasta de vanilie, am amestecat bine, apoi am acoperit cu o folie alimentara (direct pe crema – ca sa nu faca pojghita) si am lasat-o sa se raceasca complet. Am mixat untul pana a devenit ca o spuma, apoi am incorporat treptat in el crema de galbenusuri racita. Am pus apoi si nuca macinata si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Cand am terminat operatiunea am pus crema in frigider.
Pregatirea nucilor caramelizate. Am pus zaharul intr-o cratita pe foc. In momentul in care acesta s-a topit si avea culoarea aurie am pus miezul de nuca. Am amestecat astfel incat toate sa fie acoperite de caramel, apoi am luat de pe foc si am turnat nucile cu caramel pe o hartie de copt cerata. Am asteptat sa se raceasca, apoi le-am zdrobit cu un sucitor. Puteti sa le pisati cu un ciocan de snitele. In acest moment am putut asambla prajitura. Am pus prima foaie si am acoperit cu crema. Am impartit crema in asa fel incat sa pun cantitati egale intre foi si sa imi ajunga o cantitate mica, dar suficienta, sa ung ultima foaie, cea peste care presar nuca caramelizata. Am pus peste crema o foaie, iar crema si am continuat pana am terminat foile si crema in strat subtire. Am presarat uniform nucile caramelizate peste ultima foaie unsa cu crema si am lasat prajitura in frigider peste noapte. Am taiat-o a doua zi.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.