Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente:
Mere caramelizate
8 mere- aprox. 1,3 kilograme
200 grame zahăr alb sau brun
Blat pandișpan
5 albușuri
5 gălbenușuri
100 grame zahăr tos
1 plic zahăr vanilat
130 grame făină
stafide (opțional)
Extra
30 grame unt
scorțișoară, nuci, stafide( opțional)
Mod de preparare: Merele se spală și se curăță de semințe și cotor. Se taie felii cu cuțitul, de grosimea dorită. Într-o tigaie se caramelizează zahărul tos. Zahărul se pune la topit, la foc mic, amestecând ușor devine lichid. Odată ce zahărul s-a topit complet și devine de culoarea maro- roșcat, se toarnă în tava de prăjitură. Tava se răsucește în toate direcțiile pentru a tapeta pereții în zahăr caramel (atenție să nu vă stropiți cu zahăr fierbinte). Se lasă deoparte până ce zahărul topit se răcorește. Peste zahărul caramel se așază uniform feliile de măr. Peste ultimul strat de mere se distribuie bucățelele de unt. Tava cu mere se dă la cuptorul pre încins la 180 de grade, timp de 30 de minute. Așezați tava cu mere peste o altă tavă tapetată cu hârtie de copt. Ouăle se separă și se mixează albușurile cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se continuă mixarea până se formează o spumă fermă și lucioasă ca la bezea. Peste bezea se adaugă cele 5 gălbenușuri și se mixează rapid. Făina se încorporează ușor cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos. Se scot merele din cuptor și se toarnă rapid aluatul peste ele. Tava cu prăjitura se dă din nou la cuptor până blatul este copt, se testează cu scobitoarea. Va curge puțin sos în tavă care se recuperează de pe hârtia de copt. Imediat după ce blatul s-a copt, prăjitura se răstoarnă pe un platou care se poziționează deasupra formei de prăjituri. Această manevră se face cu atenție pentru că sosul de zahăr este încă fierbinte și fluid. După ce tortul a fost răsturnat, se recuperează sosul de zahăr de pe hărtia de copt și din forma în care a fost și se picură peste stratul de mere caramelizate. Tortul de mere se servește cu frișcă, înghețată sau sos de vanilie. Dar la fel de gustos și aromat este servit ca atare.
Notă: cu o frigăruie înțepați tortul, inclusiv blatul, astfel siropurile din stratul de mere caramelizate vor însiropa mai bine blatul de pandișpan.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.