Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente:
1 varză murată mărișoară (1,3 kg. a avut a mea)
750 de grame de carne tocată de porc
2-3 cepe
2 linguri untură de porc
150 de grame de șuncă afumată sau kaizer sau cârnați afumați
150 de grame de orez
1 lingură de paprika dulce, aromată
1 lingură de cimbru uscat
350 de grame de smântână cu 25% grăsime
200 ml. bulion de roșii - opțional
Mod de preparare: Varza murată se desface foaie cu foaie și se spală în două ape reci, apoi se scurge bine într-o sită. Se toacă varza fâșii subțiri și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie mare, încăpătoare, în care se încinge 1 lingură de untură. Varza se călește cam 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând deseori, până ce începe să se înmoaie. Între timp, se curăță, se spală și se toacă mărunt cepele. Se încinge într-o tigaie încăpătoare 1 linguriță de untură și se adaugă ceapa tocată, presărând de la început un praf de sare și călindu-se pe foc mediu spre mic, până ce devine translucidă. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă carnea tocată și se amestecă bine cu o lingură/spatulă, ca să se desfacă. Se călește carnea împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se deschide la culoare complet, apoi se oprește focul. Se asezonează carnea după gust cu sare, piper, cimbru și paprika dulce. Se amestecă bine carnea cu condimentele și se lasă deoparte până când o vom folosi. Odată ce varza acră a început să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust, sare nu punem, pentru că varza e deja sărată. Separat, într-o crăticioară, fierbem în jumătate de litru de apă ușor sărată orezul, cam 8-10 minute, apoi îl scurgem de lichid printr-o sită.
Asamblarea preparatului: Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. Se unge cu 1 linguriță de untură de porc o formă termorezistentă, eu am folosit o formă de jena cu dimensiunile de 24×36 cm. În aceasta vom asambla varza a la Cluj. În formă se întinde uniform 1/3 din cantitatea de varză și se tasează ușor. Deasupra stratului de varză se pune jumătate din cantitatea de orez fiert, într-un strat uniform, și se tasează ușor. După stratul de orez fiert, urmează un strat de carne, vom întinde ½ din cantitatea de carne tocată, într-un strat uniform. Se continuă asamblarea la fel peste primul strat de carne tocată, urmează încă un strat format dintr-o treime din cantitatea de varză, apoi un strat format din restul de orez fiert, un strat format din carnea tocată rămasă și, neapărat, un strat de afumătură, se poate folosi kaizer sau cârnați afumați, neapărat feliați fin. Neapărat, ultimul strat va fi din varza rămasă (ultima treime), se va tasa ușor preparatul și apoi se va distribui pe deasupra toată smântâna, pe care o vom întinde într-un strat uniform. Dacă doriți să folosiți și bulion, ceea ce nu este neapărat specific pentru varza a la Cluj, se poate adăuga după ultimul strat de varză. Țineți cont că varza este deja acră iar bulionul o înăcrește încă și mai mult. Dăm forma la cuptor la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute, până când se rumenește ușor pe deasupra.
Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.