Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ingrediente:
550 g făină
400 g piure de cartofi (din 300 g cartofi fierți amestecați cu cca. 30 g unt și cca. 70 ml lapte fierbinte, un pic de sare)
7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
125-150 ml lapte călduț (depinde de făină)
50 g zahăr
4 gălbenușuri
5 g sare
1 plic zahăr vanilat Bourbon
coaja rasă de la o lămâie
ulei pentru prăjit
zahăr pudră vanilat
Mod de preparare: Pregătești piureul de cartofi, făina, drojdia, sarea, zahărul, vanilia, separi gălbenușurile, razi coaja de lămâie și încălzești ușor laptele. În laptele călduț pui zahărul și vanilia și le amesteci bine. Pui făina în castronul robotului de bucătărie și faci o adâncitură în mijlocul ei. Torni laptele călduț îndulcit și vanilat și pui drojdia. O umezești un pic cu lichidul din jur și o lași 5 minute să se activeze. Apoi adăugi gălbenușurile, piureul călduț de cartofi, sarea, coaja rasă de lămâie și frămânți un aluat moale (5 minute cu cârligul special). Apoi aduni cu spatula aluatul în mijlocul vasului, îl acoperi și îl lași la dospit până ce își dublează volumul. Timpul de dospire (fermentare) variază în funcție de temperatura ambientală (poate fi de la 30-60-75 de minute). Am înfăinat masa de lucru și am răsturnat aluatul pe ea. Este foarte moale și pufos, fiind plin de bule de gaze! Cu ajutorul sucitorului (lejer înfăinat și el) am întins o foaie de aluat groasă de cca. 2 cm. Am decupat aceste gogoși cu cartofi cu ajutorul unui pahar cu diametrul de cca. 5-6 cm. Am înfăinat buza paharului și am tăiat foaia de aluat cât mai aproape de margine, discurile fiind decupate cât mai apropiate unele de altele, astfel încât să avem pierderi minime. Niciodată un aluat refrământat nu va avea calitățile inițiale! Din resturile de aluat (compactat, nu refrământat!) am mai scos 6 gogoși. Din păcate, pe ultimele două a trebuit să le modelez din mână (tip sferă) și am știut că vor fi niște ratări. Da, gogoșile pufoase sunt cele decupate cu paharul sau cu cercul pe când cele din bucăți de aluat rupte și „motroșite” în palme ies ca niște „chifle prăjite” (cu miez îndesat). A doua dospire a gogoșilor cu cartofi (decupate, acoperite cu folie de plastic). Am aranjat gogosile decupate pe tocătoare înfăinate lejer și le-am acoperit cu folie de plastic ca să nu facă crustă. Am ales o tigaie largă și adâncă în care am pus la încins mult ulei. Stratul de ulei trebuie să fie generos pentru a permite plutirea gogoșilor. Când uleiul a atins cca. 180-190 C am început să prăjesc gogoșile cu cartofi în el, așezându-le cu capul în jos (adică partea care a stat lipită de tocător să fie sus). Nu aglomerezi tigaia deoarece gogoșile cresc foarte mult la prăjit, se umflă spectaculos! Aceste gogoși cu cartofi se pudrează rapid cu zahăr pudră vanilat, cât timp sunt fierbinți. Astfel zahărul aderă mai bine la suprafața lor.
- Cum ai defini tu fericirea?
- Fericirea este să mănânc.
- Lasă asta, mă refer la ceva spiritual.
- Fericirea este să mănânc din tot sufletul.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.