Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pentru a vă feri de dureri şi a vă proteja coloana vertebrală în funcţie de activităţile cotidiene, respectaţi următoarele recomandări.
Dimineaţa, la trezire
Atât la aşezarea în pat, cât şi la ridicare, cea mai bună atitudine pentru a vă proteja spatele constă în evitarea mişcărilor bruşte. Foarte importantă este însă ridicarea din pat dimineaţa. Iată cum trebuie să procedaţi: în timp ce sunteţi încă întins pe spate, îndoiţi genunchii şi întoarceţi-vă cu tot corpul către marginea patului. Apoi puneţi picioarele pe podea şi împingeţi cu braţele pentru a redresa trunchiul. Din şezut, sprijiniţi-vă din nou în braţe pentru a vă ridica în picioare.
La volan
Stând la volan, vibraţiile maşinii şi presiunea exercitată asupra vertebrelor lombare generează contracturi şi dureri de la nivelul bazinului până la ceafă. Pentru a evita aceste neplăceri şi a vă asigura confortul este necesar să fixaţi corect poziţia scaunului: spătarul uşor înclinat spre spate astfel încât capul să fie aliniat cu trunchiul şi bazinul. De asemenea, tetiera trebuie poziţionată în aşa fel încât să nu împingă capul în faţă, ci să-i ofere doar un sprijin lejer. Pentru bazin, puteţi utiliza o perniţă la nivel lombar. Înainte de a porni la drum, nu uitaţi să reglaţi corect oglinzile retrovizoare pentru a evita mişcările repetate ale capului. În cazul în care aveţi de parcurs un drum lung este obligatoriu să faceţi un popas de 15 minute o dată la două ore, pentru a vă dezmorţi articulaţiile, a face câţiva paşi şi a vă relaxa spatele.
La birou
În timpul ce lucraţi la calculator este necesar să faceţi câte o pauză de 5 minute cel puţin la fiecare oră. O importanţă deosebită o are scaunul de birou, care trebuie reglat la o înălţime corespunzătoare astfel încât ecranul monitorului să se afle la nivelul ochilor. Alegeţi un scaun cu spătar înalt care permite sprijinirea completă atât a coloanei, cât şi a capului.
Acasă
Activităţile casnice, curăţenia, călcatul, spălatul vaselor, pregătirea hranei sunt situaţii care solicită intens musculatura spatelui şi coloana vertebrală. Pentru a nu încheia ziua cu dureri de spate insuportabile este bine să vă faceţi, pe cât posibil, munca mai uşoară. De exemplu, reglaţi masa de călcat la o înălţime confortabilă, nu vă aplecaţi peste chiuvetă când spălaţi vasele sau pregătiţi masa. În timpul altor activităţi care solicită statul în picioare, încercaţi să coborâţi centrul de greutate al corpului menţinând picioarele depărtate.
În cazul în care trebuie să ridicaţi un obiect foarte greu, aşezaţi-vă cât mai aproape de acesta, îndoiţi genunchii şi depărtaţi picioarele, menţinând spatele drept, apoi încercaţi să-l ridicaţi. Astfel sunt solicitaţi mai degrabă muşchii membrelor inferioare decât cei ai coloanei vertebrale. Dacă nu reuşiţi să clintiţi din loc obiectul respective, mai bine renunţaţi. Altfel riscaţi să vă alegeţi cu o hernie de disc.
Atenţie mămici!
Ridicarea şi purtarea în braţe a bebeluşului sunt gesturi pe cât de fireşti pe atât de frecvente pentru mame. Dar care se soldează cu dureri de spate. Pentru a vă proteja, executaţi toate aceste mişcări de ridicare a bebeluşului îndoind genunchii şi menţinând spatele drept.
La cumpărături
Repartizaţi cumpărăturile în cantităţi egale în sacoşe şi căraţi-le deopotrivă în ambele mâini. Pentru a ridica de jos pachetele mari, sticlele cu apă, nu vă aplecaţi spatele, ci îndoiţi genunchii.
Ghiozdanul
şi copiii pot avea dureri de spate din cauza greutăţii ghiozdanului. Acesta nu trebuie purtat pe un singur umăr. Cel mai potrivit este ghiozdanul care se poartă pe ambii umeri, eventual un model echipat şi cu o centură de mijloc. Ghiozdanul trebuie poziţionat la spatele copilului suficient de sus astfel încât să nu atingă partea lombară sau bazinul în timpul mersului. Centura se prinde lejer în jurul abdomenului şi are rolul de a reduce balansul şi de a echilibra greutatea pe spate. Sursa: jurnalul.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.