Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dacă îţi pocneşti gâtul constant, să ştii că nu eşti singura persoană care face acest lucru. Potrivit unei estimări, kinetoterapeuţii efectuează între 18 şi 38 de milioane de tratamente asupra coloanei cervicale în fiecare an.
Acest lucru implică mişcări rapide aplicate la nivelul gâtului pentru a relaxa articulaţia şi ligamentele, care adesea scot un sunet, “poc”, de unde vine şi termenul pe care îl folosim adesea -”pocnire”, relatează Huffingtonpost.com.
Această “pocnire” nu este o obişnuinţă care are legătură doar cu zona gâtului. Oamenii îşi pocnesc constant degetele, spatele, şoldurile, gleznele şi degetele de la picioare. Orice articulaţie poate fi “pocnită”, fie de către un profesionist, fie de omul în cauză.
Şi totuşi, unii se întreabă cât de bine este să faci aceste mişcări? Ce anume se întâmplă atunci când gâtul, sau orice altă articulaţie, pocneşte?
Articulaţiile noastre conţin lichide şi gaze precum nitrogenul şi dioxidul de carbon. Atunci când lichidul se află sub presiune, aşa cum se întâmplă atunci când asupra articulaţiei este aplicată o forţă, gazul iese la suprafaţă, creând un sunet specific, explică doctorul Stephen Perle, un kinetoterapeut şi profesor în cadrul departamentului de Ştiinţe Clinice de la Universitatea Bridgeport.
Ceea ce este interesant, deşi asociem sunetul cu disiparea tensiunii în ligamente, aceste două lucruri se întâmplă în acelaşi timp dintr-o simplă coincidenţă, ca un rezultat al mişcării, însă nu au nicio legătură unul cu celălalt.
Pocnirea gâtului a fost un subiect de interes major atunci când Revista Medicală Britanică a lansat comentarii privind două aspecte ale dezbaterii: făcând această mişcare a gâtului, vom fi expuşi unui risc mai mic de a suferi o accidentare gravă?
Deşi această practică, care este foarte populară printre kinetoterapeuţi, nu are un risc major, efectele secundare rare includ accidente vasculare determinate de o fisurare a mucoasei arterei vertebrale, care conduce sângele către creier.
Sunt riscurile mai importante decât beneficiile? Aşa cum ne puteam aştepta, părerile sunt împărţite printre membrii comunităţii medicale.
În timp ce mulţi kinetoterapeuţi consideră manipularea gâtului utilă şi sigură, chirurgii ortopezi nu sunt de acord cu această tehnică.
Din cauză că rata accidentelor este atât de mică, tratamentul kinetoterapeuţilor pare sigur dintr-o perspectivă a sănătăţii publice.
Contrar acesti opinii, trei profesori de terapie clinică au indicat anumite studii care sugerează că această practică nu este mai eficientă decât alte tratamente, precum exerciţiile musculare care susţin coloana, care au menirea de a alina aceeaşi durere. Având în vedere asocierea dintre pocnirea gâtului şi accidentul vascular, totuşi neconcludent, de ce să îţi asumi acest risc?
În schimb, argumentând în favoarea acestui tip de tratament, epidemiologul doctorul David Cassidy de la Universitatea Toronto şi colegii săi subliniază riscul incredibil de redus al accidentului vascular şi cercetări suplimentare care arată cum că pocnirea gâtului alină durerea în moduri pe care alte tratamente nu le pot realiza. Perle, care actualmente cercetează legătura dintre manipularea cervicală şi accidentele vasculare, este de acord cu echipa Cassidy.
“Ştim că manipularea coloanei determină stimularea unor zone cerebrale care blochează durerea, schimbă funcţiile muşchilor care ajută la susţinerea coloanei şi modifică flexibilitatea unor segmente de mişcare în coloană”, spune Perle. “Exerciţiile pot ajuta la relaxarea muşchilor, iar alte tratamente pot ajuta în ceea ce priveşte durerea, însă flexibilitatea articulaţiilor este ceva ce poate fi redat doar prin această mişcare de pocnire”.
Însă, doctorul Michael R. Marks, un chirurg ortoped care este purtător de cuvânt pentru Asociaţia Americană pentru Chirurgie Ortopedică, rămâne prevăzător. “Atunci când vorbim despre complicaţii medicale, acestea pot fi extrem de reduse, să spunem de 1%. Însă dacă ţi se întâmplă ţie, atunci este vorba de o incidenţă de 100%”.
Acesta sugerează şi faptul că unul din factori ar putea fi şi vârsta. “Dacă eşti o persoană relativ tânără, o astfel de mişcare asupra coloanei este relativ sigură, deoarece ai putere musculară, putere în ligamente şi putere osoasă.
Însă, pe măsură ce îmbătrâneşti şi vasele tale sanguine devin un pic mai dure, ai puţină ateroscleroză, iar din cauza manipulării kinetoterapeutice, există riscul ruperii unei artere”.
De asemenea, adulţii mai în vârstă au oasele mai poroase care sunt mai predispuse la fracturare. O mişcare rapidă, puternică are mai multe şanse să provoace o fractură la oasele bătrâne decât la cele tinere.
Din fericire, într-o anumită privinţă adulţii mai în vârstă nu trebuie să îşi facă nicio grijă atunci când vine vorba despre pocniri ale gâtului, şi anume în ceea ce priveşte artrita. Deşi este un mit obişnuit cum că pocnirea articulaţiilor poate duce la apariţia artritei cu cât avansezi în vârstă, cercetarea ştiinţifică a arătat că pur şi simplu nu există nicio asociere.
Concluzia este că şansele de a suferi o accidentare, fie că este vorba despre una vasculară care rezultă într-un atac cerebral, fie o fractură sau o a treia opţiune – daune provocate nervilor, sunt extrem de reduse, în special dacă ai oase, ligamente şi articulaţii sănătoase şi puternice. Dar vrei să rişti? Probabil că nu.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.