Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ministerului Sănătăţii anunţă că va utiliza în acest sezon un milion de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Campania anuală gratuită de vaccinare antigripală va începe, cel mai probabil, în luna noiembrie. Aceasta trebuia să înceapă în a doua jumătate a lunii octombrie, însă licitaţia pentru achiziţionarea vaccinului a fost contestată. “Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârşitul acestei luni”, arată specialiştii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii. La nivelul Direcţiilor judeţene de sănătate publică numărul dozelor de vaccin aprobate nu a fost confirmat încă.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj au solicitat pentru judeţ acordarea a 73.000 de doze de vaccin. “Am solicitat 73.000 de doze pentru vaccinarea antigripală. Dacă vom primi ca anul trecut va fi acoperită 30% din solicitare”, a precizat Mihai Moisescu, director adjunct al DSP Cluj.
Acesta a menţionat că vaccinul gratuit se acordă cu prioritate pentru anumite categorii de personae: gravide, vârstnici, copii cu boli cornice, personalul medical şi personalul din asistenţă socială, persoanele instituţionalizate. Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca femeile însărcinate, copiii sub 5 ani şi persoanele peste vârsta de 65 de ani să se vaccineze. Vaccinul este metodă de prevenţie împotriva gripei, nu şi a virozelor comune sau răcelilor. Acesta este recomandat să fie administrat în lunile septembrie-octombrie, înainte de sezonul rece, întrucât îşi face efectul abia după circa două săptămâni de la administrare, pentru a a genera anticorpi şi a instala protecţia, dar se administrează şi în celelalte luni, pe tot sezonul rece.
Conform datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în prima săptămână a lunii, s-au înregistrat 52.414 cazuri de infecţii respiratorii. “În judeţul Cluj limita virozelor este cea aşteptată. Sunt înregistrate 2088 în prima săptămână a lunii şi 2608 în a doua”, a declarat Mihai Moisescu, director adjunct DSP Cluj. Numărul virozelor în judeţ este aproximativ acelaşi ca în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.