Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Este adevarat ca fiecare episod de tuse la copii este foarte stresant pentru parinti. Insa nu trebuie sa intrati in panica de fiecare data copilul tuseste. Iata 5 cazuri cand tusea la copii poate fi un motiv de ingrijorare
Tuse latratoare
Copilul merge la culcare cu nasul infundat, doarme linistit cateva ore dupa care incepe sa sufoce si se zbate sa respire. Iar tusea seamana cu un latrat.
Ce cauzeaza tusea latratoare? O infectie virala care duce la inflamarea laringelui si a traheei. Acest fenomen este des intalnit in perioada octombrie-martie si afecteaza de obicei copiii intre 6 luni si 3 ani.
Ce e de facut? Cand copilul se trezeste din somn cu aceasta tuse latratoare, infofoliti-l bine si scoateti-l afara. Aerul rece ajuta la relaxarea cailor respiratorii. O alta varianta este sa-l duceti la dus, sa dati drumul la apa fierbinte si sa stati 15-20 de minute in aburi.
Tuse productiva sau flegmatica
Copilul are o tuse care pare a fi cu mucozitati, ii curge nasul, are gatul inflamat, ochii aposi si ii lipseste pofta de mancare.
Ce cauzeaza tusea productiva? O raceala extrem de contagioasa care poate dura una-doua saptamani. Copiii racesc in medie de 6-10 ori pe an, asa ca trebuie sa va pregatiti pentru astfel de episoade. De asemenea, bronsitele sau pneumoniile pot determina tusea productiva.
Ce e de facut? Pentru ca racelile sunt cauzate de virusi, antibioticele nu functioneaza. Cereti sfatul unui pediatru daca febra si mucozitatile de culoare verde persista. Acest lucru poate insemna faptul ca s-a produs o suprainfectare a cailor respiratorii. Daca copilul este prea mic ca sa stie sa sufle nasul, pulverizati o solutie nazala salina, apoi utilizati pompita nazala sau batista bebelusului. Umidificatorul si o baie de aburi sunt de asemenea utile pentru ca impiedica intarirea mucozitatilor. Nu dati copilului medicamente dupa ureche si consultati pediatrul chiar si in cazul pastilelor de supt. Nu toate sunt recomandate copiilor mici.
Daca medicul a pus diagnosticul de pneumonie atunci ii va recomanda tratament cu antibiotic. In functie de gravitatea bolii, aceasta se poate trata acasa sau la spital.
Tuse seaca
Copilul are episoade de tuse sacaitoare de-alungul iernii. Ziua se amelerioreaza, episoadele se indesesc noaptea sau cand copilul alearga.
Ce cauzeaza tusea seaca? Astmul, o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si plamanii care se inflameaza si se ingusteaza si produc mai mult mucus. Desi parintii cred ca respiratia suieratoare este principalul semn al astmului bronsic, tusea seaca, sacaitoare – mai ales pe timpul noptii – poate fi un simptom foarte important. Mucusul produs in plamani ii gadila pe copii, ceea ce-i face sa tuseasca. Un alt semnal de alarma pentru parinti ar trebui sa fie faptul ca aceasta tuse apare dupa exercitiile fizice, alergii, raceli sau cand copiii ies la aer rece. Daca copilul vostru este mic sau slabut, veti observa ca pieptul lui se adanceste de fiecare data cand respira.
Ce e de facut? Luati imediat legatura cu medicul pediatru daca suspectati astmul. Daca copilul este mai mare de 5 ani el poate fi supus unor teste speciale. Insa daca este mai mic, detaliile oferite de parinti sunt la fel de importante ca si consultul medicului. Nu omiteti nici un amanunt din starea copilului, chiar daca vi se poate parea neimportant si, mai ales, spuneti-i doctorului daca in familie aveti cazuri de astm bronsic. Sunati la urgenta daca cel mic are probleme serioase de respiratie, nu mai poate vorbi, manca sau bea.
Tusea suieratoare
Copilul a racit de cateva zile si acum are o tuse iritanta, cu sunet suierator. Repsira rapid si este foarte agitat.
Ce cauzeaza tusea suieratoare? Bronsiolita, o infectie a bronhiilor, cele mai mici canale respiratorii din plamani. Cand acestea se inflameaza si se umplu de mucus, este foarte greu pentru copil sa respire. Cea mai comuna cauza a bronsiolitelor este infestarea cu virusul denumit RSV. Bronsiolitele apar la copiii mici in special in lunile de iarna.
Ce e de facut? Luati legatura cu pediatrul imediat ce copilul are probleme respiratorii sau de a inghiti. Copilul trebuie sa se odihneasca si sa bea multe lichide. In unele cazuri se pot recomanda tratament medicamentos, dupa cum sunt si cazuri care necesita internare.
Tusea convulsiva
Copilul este racit de mai bine de o saptamana si tuseste chiar si de 20 de ori la rand. Intre episoadele de tuse are dificultati de respiratie si face un zgomot asemanator tipatului cand vrea sa inspire.
Ce cauzeaza tusea convulsiva? O baterie denumita pertusis care produce inflamarea si chiar blocarea cailor respiratorii. Copiii care n-au fost vaccinati (DTP) sunt predispusi acestei boli, dar chiar si cei imunizati, daca sunt mai mici de 6 luni, sunt inscrisi in grupa de risc. Aceste episoade de tuse pot duce la varsaturi, la oprirea respiratiei, li se pot invineti buzele pentru ca nu primesc suficient oxigen.
Ce e de facut? Sunati imediat medicul daca supectati ca cel mic ar putea avea tuse convulsiva. Copiii mai mici de 6 luni trebuie internati de urgenta. Infectia este tratata cu antibiotice, iar adultii si ceilalti copii din familie trebuie tratati preventiv. Tratamentul vindeca infectia in 5 zile daca boala a fost descoperita la timp. Exista insa si cazuri in care copilul poate fi bolnav pana la o luna, pentru ca boala recidiveaza sau pot aparea alte complicatii respiratorii. Sursa: realitatea.net
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.