Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Reţeta electronică, devenită obligatorie de la 3 ianuarie, a şi început să le dea bătăi de cap atât medicilor, cât şi farmaciştilor. Astfel, dacă până la începutul anului un pacient trebuia să aştepte cel mult 10 minute pentru a primi medicamentele necesare, odată cu intrarea în vigoare a acestui tip de reţetă, acesta poate să aştepte chiar şi câteva zile pentru a obţine tratamentul.
Lipsa imprimantelor de calitate, problemele cu softul sau serverul şi neştiinţa unor medici de a completa o reţetă electronică sunt principalii factori din cauza cărora pacienţii nu pot intra în posesia tratamentelor într-un timp optim.
"Este un haos general. Medicii nu pot să scrie reţeta, noi farmaciştii nu vedem reţeta, iar atunci când o vedem, pacientul trebuie să aştepte cel puţin jumătate de oră pentru a intra în posesia medicamentelor de pe reţetă. În plus, o parte dintre medici nu completează cum trebuie această reţetă. În concluzie, nu merge nimic", a declarat pentru gândul farmacistul Doina Oprea.
Care este traseul pe care trebuie să îl parcurgă un pacient pentru a-şi cumpăra tratamentul cu reţeta electronică
În mod normal, introducerea reţetelor electronice ar fi trebuit să uşureze atât munca medicilor, cât şi a farmaciştilor, dar să şi diminueze timpul de stat la coadă al pacienţilor.
Astfel, dacă lucrurile ar fi mers fără niciun fel de problemă, un pacient nu ar trebui să stea mai mult de 10 minute în faţa ghişeului de la farmacie pentru a-şi cumpăra medicamentele. Imediat după ce a ajuns în faţa ghişeului, pacientul îi dă reţeta farmacistului, acesta din urmă trece reţeta prin faţa unui dispozitiv, care citeşte un cod de bare, iar pe calculator apare tratamentul prescris de medic. Apoi, farmacistul îi spune pacientului dacă are toate medicamentele în farmacie şi cât costă. La final, pacientul scoate banii, iar farmacistul îi oferă tratamentul.
În realitate, însă, lucrurile sunt mult mai complicate. Farmaciştii acuză medicii, care nu se descurcă cu programul de completare a reţetelor electronice, iar cadrele medicale acuză sistemul că nu a făcut un program accesibil tuturor, care să nu dea erori.
"Pacientul ar trebui să intre în posesia tratamentului în mininum 10 minute, dacă reţetele ar fi completate corect. Din păcate, există cazuri în care un pacient trebuie să aştepte chiar şi câteva zile pentru a-şi putea cumpăra medicamentele de care are nevoie, pentru că medicul nu a completat bine reţeta electronică. Acest lucru se întâmplă în cazul celor care vin la farmacie atunci când programul medicului s-a terminat, iar pentru refacerea reţetei trebuie să treacă pe la cabinet a doua sau a treia zi, în funcţie de programul medicului", a declarat pentru gândul Dan Stoian, director la un lanţ de farmacii din Capitală.
Dincolo de nepricerea cadrelor medicale de a folosi un soft, farmaciştii spun că cel mai des se confruntă cu reţete care nu pot fi citite de dispozitivele speciale existente în farmacii. "O mare parte dintre medici nu au imprimante performante, iar cititoarele noatre de reţete nu pot descifra codul de bare existent pe reţetele electronice. De cele mai multe ori farmaciştii sunt nevoiţi să introducă manual datele din codul de bare al reţetelor electronice, fapt ce întârzie şi mai mult procesul de intrare în posesia unui tratament", a mai precizat Stoian.
Clara Popescu, vicepreşedinte Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat pentru gândul că aceste probleme puteau fi prevenite, dacă medicii nu amânau până în ultimul moment adaptarea la această nouă eră a reţetelor. "O mare parte dintre problemele cu care se confruntă farmaciştii sunt provocate de medicii care au sperat până în ultimul moment că reţeta electronică nu va intra în sistem prea curând. Cel mai probabil într-o lună-două lucrurile vor intra în normal", a punctat Clara Popescu.
Pe de altă parte, medicii acuză sistemul computerizat care merge "un pic cam greu". "De două luni de zile folosesc reţeta electronică. În acest interval de timp am eliberal în jur de 90% dintre reţete în format electronic. Problema nu este la completare, sistemul merge un pic mai greu", a declarat pentru gândul dr. Elena Măgureanu, medic de familie.
În plus, medicii mai spus că introducerea reţetei electronice i-a debusolat inclusiv pe pacienţi, care atunci când întâmpină în problemă nu ştiu la cine să apeleze.
"Zilele trecute a venit un pacient cu o reţetă de la psihiatrie care nu era completată corect. Acesta mă întreba ce să facă cu reţeta pentru că el nu îşi poate ridica tratamentul. Noi, medicii de familie, nu putem modifica reţetele eliberate de medicii de specialitate. Astfel, a trebuit să îi scriu psihiatrului pe spatele reţetei ce paşi trebuie să urmeze pentru a corecta greşelile", a mai spus dr. Măgureanu.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.