Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Guvernul a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă pentru a combate pensionările frauduloase de invaliditate.
Decizia a fost luată în condiţiile în care din cele 142.240 de dosare verificate până în prezent, s-a constatat că 1.711 de persoane nu obţinuseră acest drept în mod legal şi, prin urmare, şi-au pierdut pensia.
În cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă funcţionează comisiile de avizare şi control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, precum şi Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă. Prin noile modificări, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă va avea inclusiv competenţa de a propune directorului general al INEMRCM şi, după caz, directorului executiv al Casei teritoriale de pensii sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale şi a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate. Consiliul Superior poate sesiza Colegiul Medicilor în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic. Pentru a putea realiza cu mai mare acurateţe şi în mod unitar controlul încadrării în grade de invaliditate precum şi pentru a diminua situaţiile în care deciziile de încadrare sunt emise fără a ţine seama de domiciliu, prin apelarea subiectivă la anumiţi medici experţi ai asigurărilor sociale, se reglementează stabilirea obligatorie a arondării teritoriale a serviciilor şi a cabinetelor de expertiză medicală din fiecare judeţ, respectiv din municipiului Bucureşti.
În cadrul caselor teritoriale de pensii se pot înfiinţa comisii de avizare şi verificare constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale în vederea derulării unor acţiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate.
De asemenea, s-au stabilit atribuţiile comisiilor de avizare şi control din cadrul INEMRCM în vederea eliminării posibilităţilor facile de pensionare pe motiv de invaliditate. Comisiei Superioare de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul INEMRCM i-au fost atribuite competenţe sporite şi va putea analiza şi aviza din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare, va putea reexpertiza cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control. Comisia va putea soluţiona contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.
sursa: botosaninews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.