Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In timpul vietii, un om sufera de aproximativ 200 de raceli, care dureaza, in medie, noua zile fiecare, si care inseamna cam cinci ani petrecuti cu simptomele binecunoscute (nas infundat, gat dureros, tuse, dureri de cap).
Raceala reprezinta cea mai comuna infectie din lume, unii avand insa ghinionul de a raci mult mai des decat altii. Potrivit dailymail.co.uk, care citeaza experti de renume, iata cateva adevaruri mai putin cunoscute despre raceala.
1. Un sistem imunitar slabit nu iti agraveaza simptomele
Intensitatea simptomelor depinde de cat de puternic reactioneaza sistemul imunitar la virusul care a provocat infectia. Cu alte cuvinte, simptomele (mai ales cele accentuate) sunt mai degraba rezultatul unui sistem imunitar puternic, decat ale unuia slab.
2. Vitamina C nu te fereste de raceala
Aceasta reprezinta cel mai analizat remediu impotriva racelii, studiile aratand ca aceasta ajuta la cresterea numarului de globule albe din sange, care au rolul de a lupta cu infectiiled. Insa peste 30 de studii, realizate cu ajutorul a 10.000 de persoane, au demonstrat ca cei care iau vitamina C zilnic nu sunt mai feriti de raceala. Cel mult, acestia au simptome pe o durata de timp putin mai scurta.
Singurele situatii in care intr-adevar ajuta sunt acelea in care organismul este supus unui efort fizic intens sau unor temperaturi foarte scazute. Mai multe studii au aratat ca soldatii, schiorii sau maratonistii aflati in aceste situatii au avut un risc de raceala cu 50% mai mic daca au luat zilnic o doza de 200 de miligrame de vitamina C.
3. Renuntarea la alcool nu ajuta
O doza mica de alcool chiar diminueaza riscul de a lua un virus de raceala. Asta nu inseamna insa ca sunt indicate cantitati mari, zilnic, efectele negative ale acestora fiind evidente si cunoscute.
4. Nu poti lua o raceala prin sarut
Cea mai mare familie de virusuri care provoaca o raceala este formata din rinovirusuri, care intra de obicei in organism prin intermediul nasului si ochilor, nu al gurii. Cele mai multe dintre virusuri sunt transmise pe calea aerului - tuse si stranuturi - sau prin atingerea cu mainile a unor suprafete infectate.
5. Spalatul hainelor nu omoara virusurile
Spalatul hainelor elimina 99% dintre bacterii, insa virusurile sunt mai greu de indepartat. Acestea se pot ascunde in locuri mai greu de patruns precum cute, cusaturi, pliuri si prin urmare nu sunt eliminate.
6. Sa stai mai mult in interior nu te protejeaza
Una dintre cele mai mari surse de virusuri care provoaca raceli o reprezinta mouse-urile, tastaturile, birourile si telefoanele, deci daca stai mai mult in interior nu inseamna ca esti mai ferit. Totodata, un studiu a aratat ca cei care sunt avocati, profesori, contabili, bancheri, doctori, DJ de radio si producatori de televiziune sunt cei mai expusi unei raceli.
7. Antibioticele nu ajuta si nici sapunurile antibacteriene
Antibioticele nu au efect intr-o raceala deoarece germenii care cauzeaza infectia sunt virusuri, nu bacterii. Tot acesta este si motivul pentru care sapunurile antibacteriene nu ajuta la inlaturarea virusurilor. In schimb, un dezinfectat pe baza de alcool este eficient.
8. O supa de pui ajuta
Acest remediu folosit si de bunicii nostri este unul care chiar functioneaza, potrivit mai multor studii.
9. Persoanele in varsta nu racesc mai des
Din contra, pe masura ce inaintezi in varsta numarul racelilor scade fata de perioada de copilarie si tinerete. O persoana de peste 50 de ani, spre exemplu, sufera, in medie, de un numar cu jumatate mai mic de raceli decat un adolescent. Si asta deoarece, in timp, organismul a dezvoltat mai multi anticorpi la tipurile comune de virusuri.
sursa: ziare.com
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.