Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
De cele mai multe ori, durerile de spate sunt consecinţa unor poziţii defectuoase, pe care le adoptăm şi repetăm în viaţa de zi cu zi, fără să ne dăm seama. Dr. Răzvan Bănăţeanu, medic primar ortopedie, ne spune cum trebuie să stăm dacă lucrăm la birou ori în picioare, dar şi cum ridicăm corect greutăţi, pentru a preîntâmpina orice problemă legată de coloana vertebrală.
La computer
Când stai la birou, în faţa computerului, ai tendinţa să te apleci, iar asta afectează vertebrele lombare. Poziţia corectă e cu spatele drept şi cu picioarele aşezate pe podea sau pe un suport special. Îţi poate fi de ajutor un scaun ergonomic, pe care să-l reglezi în funcţie de înălţimea ta.
Dacă lucrezi întregul program, de opt ore sau mai mult, la computer, este indicat să faci pauză din oră în oră. Ridică- te şi plimbă-te puţin, ca să nu-ţi înţepenească spatele.
La volan
Ca şi în cazul statului în faţa computerului, dacă postura adoptată la volan e nepotrivită, se lasă cu dureri de spate. Ca să n-ai astfel de probleme, trebuie să reglezi scaunul maşinii în aşa fel încât să ai spatele drept - spătarul să fie perpendicular pe podea, nu în unghi larg.
Ca să eviţi contracturile din zona cervicală, încearcă să-ţi relaxezi umerii când stai la stop, iar dacă pleci la drum lung, fă pauză de fiecare dată când poţi şi ieşi din maşină pentru a te plimba şi a te dezmorţi un pic.
Când stai mult în picioare
Statul în picioare vreme îndelungată afectează coloana. În urma unui studiu făcut pe 800 de salariaţi din industrie s-a constatat că 25% dintre cei care lucrează în picioare acuză dureri lombare.
Dacă ai un astfel de serviciu, trebuie să ai mereu prin preajmă un scaun pe care să-ţi odihneşti coloana câte 5-10 minute, când simţi că te “încearcă” durerea de mijloc. E dreptul tău, iar dacă şeful refuză să ţi-l acorde, poţi apela la specialiştii în medicina muncii.
Când ridici greutăţi
În mod greşit, cei mai mulţi dintre noi se apleacă de la mijloc când ridică o greutate, aşa cum fac halterofilii.
În mod normal, ca să eviţi accidentările la coloană, trebuie să te laşi în jos îndoind genunchii şi să apuci greutatea respectivă cu ambele mâini. În plus, doctorii te sfătuiesc să nu ridici mai mult de 15 kilograme odată.
Când dormi
Dormitul pe spate sau pe burtă nu este indicat pentru sănătatea coloanei vertebrale. Cea mai bună poziţie este pe o parte.
Alte două elemente foarte importante pentru un somn odihnitor şi lipsit de consecinţe asupra spatelui tău sunt perna şi salteaua. Ideal este să-ţi cumperi o saltea cu memorie, care ia forma corpului tău şi care repartizează uniform greutatea.
Nu alege una prea moale, în care corpul se afundă şi nu mai e susţinut, nici una prea tare, care solicită prea mult ume-rii şi şoldurile. Perna trebuie să aibă o înălţime potrivită, care să permită capului să se alinieze cu restul corpului.
Tocurile înalte, contraindicate
Cu cât sunt mai înalte tocurile, cu atât mai multă presiune pui pe coloana vertebrală pentru a-ţi păstra echilibrul, forţând-o să se curbeze.
Ca să nu ai probleme cu vertebrele lombare, încearcă să renunţi la tocurile foarte înalte sau, dacă nu poţi, măcar să alternezi cu purtarea unora medii spre mici.
Atenţie ce sport alegi, dacă ai deja probleme!
Sportul ajută la păstrarea sănătăţii spatelui, ba chiar la remedierea unor probleme, în anumite cazuri, dar există şi situaţii în care este contraindicat.
Dacă ai o afecţiune a coloanei vertebrale, numai medicul curant îţi poate spune ce ai voie să faci şi ce nu. Înotul, de exemplu, este recomandat în cazul celor care au dureri de spate, pentru că este cea mai bună metodă de tonifiere a musculaturii paravertebrale (cea care susţine coloana). Sursa: libertatea.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.