Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Copiii care primesc codeină pentru atenuarea durerilor după operaţia de extirpare a amigdalelor sau a polipilor riscă tulburări respiratorii severe care se pot solda cu deces, avertizează Autoritatea americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA).
Codeina este un medicament pentru atenuarea durerilor din categoria opioidelor, care se administrează fie independent, fie în combinaţie cu paracetamol ori cu aspirină şi care se regăseşte şi în compoziţia unor siropuri de tuse. Acest medicament este convertit, la nivelul ficatului, în morfină, cu ajutorul unei enzime.
Între 1% şi 7% din populaţie este programată genetic să metabolizeze foarte rapid codeina şi să prezinte o creştere bruscă a nivelului morfinei în organism după administrarea medicamentului. Acest lucru provoacă probleme respiratorii serioase, iar în cazul copiilor care tocmai au suferit o intervenţie chirurgicală în sfera ORL (extirparea polipilor sau a amigdalelor), acest efect secundar pune viaţa în pericol.
De altfel, anul trecut trei copii au murit în SUA din cauza administrării de codeină. Aşa se explică de ce Autoritatea americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a lansat recent un raport prin care contraindică administrarea codeinei în cazul copiilor operaţi de amigdale sau de polipi.
Efectele secundare apar chiar şi la doze minime
Potrivit specialiştilor din cadrul FDA, efectele adverse severe pot apărea la copii chiar şi în cazul administrării dozelor minime de codeină recomandate de ghiduri. Din cauza metabolismului „ultra-rapid“, orice cantitate de codeină este percepută de organismul unora dintre copii drept o supradoză de morfină.
Manifestările supradozei de morfină sunt:
· somnolenţă persistentă şi inexplicabilă;
· dificultatea de a se trezi;
· dezorientare;
· respiraţie zgomotoasă (care sună ca şi cum copilul ar ofta încontinuu)
· piele de culoare albăstruie la nivelul buzelor sau în jurul gurii. Sursa: adevarul.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.