Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Uniunea Europeană schimbă regulile de folosire a aditivilor alimentari. În urma unor cercetări desfăşurate pe cinci ani, s-a decis micşorarea dozei maxime admise pentru anumite „E-uri” considerate toxice şi au fost reduse categoriile de produse în compoziţia cărora pot intra anumiţi aditivi. E şi cazul bicarbonatului de sodiu (E500), care nu va mai putea fi folosit în compoziţia cărnii procesate, pe motiv că maschează gustul produselor vechi. Ţările comunitare pot cere derogări dacă produsele respective sunt considerate tradiţionale, aşa cum a fost în cazul mititeilor româneşti.
Cocktail cancerigen de „E-uri”
Autoritatea Europeană privind Siguranţa Alimentară a decis să reducă doza permisă pentru trei coloranţi, pe motiv că „expunerea la aceştia este foarte înaltă”. Este vorba de E104 (Galben de Quinoleină), E110 (Galben Auriu) şi E124 (Roşu Ponceau 4R). Toţi au potenţial alergen şi cancerigen, iar în cazul copiilor pot provoca hiperactivitate (ADHD). „Coloranţii azoici au capacitatea de a se insera chiar în moleculele din care sunt făcute genele noastre şi au potenţial cancerigen”, spune expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, care consideră că măsura UE nu este suficientă.
„UE priveşte simplist problema, pentru că un om nu mănâncă un singur aditiv într-o zi. Acelaşi aditiv se găseşte în mai multe alimente şi cantitatea admisă poate fi uşor depăşită. În plus, acestea interferă cu alte E-uri, cu alcoolul, cafeaua şi cu medicamentele, formând un cocktail nociv. Toţi aceşti factori, împreună cu poluarea şi contaminanţii acţionează sinergic, iar efectele se văd în statisticile de sănătate publică”, atrage atenţia prof. Mencinicopschi, care spune că unii aditivii devin cu atât mai periculoşi cu cât doza scade.
Doza admisă poate fi uşor depăşită
Ce se cunoaşte însă despre cei tre coloranţi? E 104 este folosit în masă, de la băuturi alcoolice şi sucuri, până la produse din carne, lapte, ouă şi dulciuri. Poate elibera histamină (alergen) şi, fiindcă e un compus pe bază de iod, poate provoca tulburări ale glandei tiroide. Doza zilnică poate fi destul de uşor de depăşit prin cumularea cantităţii de aditiv înglobată în diverse produse, potrivit portalului ANPC e.infocons.ro.
Potrivit aceleiaşi surse, E110 (colorant galben) poate provoca alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica astmul, iar în combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii.
Cel de-al treilea aditiv aflat pe lista neagră a UE, E124, conferă culoare roşie alimentelor şi se regăseşte mai ales în gemuri, jeleuri, mezeluri sau băuturi alcoolice de tip „bitter”. Doza zilnică admisă e de până la 4 mg/kg corp (doză foarte mică) şi poate fi foarte uşor depăşită, mai ales la copii.
De partea cealaltă, anumiţi aditivi „cu potenţial toxicologic minim” vor putea fi folosiţi pe scară mai largă: E270 (acid lactic), E330 (acid citric) şi E440 (pectine) sau acizi graşi (E570). Cu cât mâncarea e mai procesată (snacks-uri, sucuri răcoritoare, deserturi ambalate), cu atât vor fi permişi mai mulţi aditivi în compoziţia lor.
Lista alimentelor cu E-uri suspecte
E 104: se găseşte în băuturi alcoolice şi nealcoolice, iaurturi cu fructe, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri. Poate provoca alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi este interzis celor cu sensibilitate la aspirină. Nu se recomandă consumul frecvent. E 110: sucuri răcoritoare, iaurturi cu fructe, prăjituri, muştar, budincă, cereale, supe la plic, produse de patiserie.
Poate provoca alergii persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, bronho-constricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Testele efectuate pe animale au evidenţiat apariţia tumorilor renale. E124: băuturi alcoolice tip bitter, sucuri, mezeluri, gemuri, jeleuri, marmelade şi alte produse cu fructe, produsele de cofetărie, snacksuri, sosuri, condimente, conserve din legume, peşte, deserturi diverse, brânză topită etc. Poate provoca tumori ale tiroidei şi este interzis în SUA.
Cum a scăpat micul românesc de directiva UE
Micul românesc a fost salvat, a anunţat ministrul Agriculturii Daniel Constantin, iar în trei luni va fi declarat produs tradiţional. Directiva europeană „atingea” şi mititeii, întrucât interzice adaosul de bicarbonat (E500) în carne procesată, pentru că poate masca gustul vechi al alimentelor. Asociaţia Română a Cărnii a cerut ca micii să fie consideraţi produse tradiţionale, excepţie care urmează să fie introdusă în regulament peste trei luni. Sursa: evz.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.