Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dermatita este o inflamatie a pielii care duce la pete rosii, mancarimi, descuamare, vezicule (basicute pline cu lichid). Aceasta poate sa apara din diferite cauze, de la infectii fungice la purici, insa dermatita alergica de contact apare dupa ce pielea atinge anumite substante chimice, alergene.
De asemenea, exista si plante, cum ar fi iedera otravitoare, care determina aparitia acestei afectiuni, dar si multe produse cosmetice, printre care si sapunul.
Conform health.howstuffworks.com, iata care sunt substantele din sapunuri (si din alte produse cosmetice) care provoaca cel mai des dermatita de contact.
1. Lauril sulfat de sodiu
Acesta este un ingredient gasit in special in sapunuri si sampoane, si are rolul de a curata pielea. Lauril sulfat de sodiu (SLS) indeparteaza grasimea de pe piele insa, in timp ce particulele grase straine trebuie eliminate la spalat, cele proprii pielii sunt necesare intr-o anume proportie, pentru ca aceasta sa nu se usuce. Numai ca SLS poate actiona prea dur, adica slabeste bariera naturala de grasime a pielii, determinand astfel aparitia dermatitei de contact si agravand eczemele (daca exista).
In plus, dupa ce deterioreaza acea bariera, SLS poate inlesni patrunderea altor substante chimice in corp, ceea ce face ca, dupa folosiri repetate ale unor produse, sa apara alergii care nu existau pana atunci.
2. Parfum
Aproape orice produs cosmetic, inclusiv sapunurile, poate contine alergeni printre ingredientele care parfumeaza, in cazul in care pe eticheta nu este specificat ca este fara parfum. Aceste ingrediente, care, de regula, sunt mascate de catre firmele producatoare, presupun esteri, cetone, aldehide, amine si alte substante care pot fi daunatoare.
3. Dietanolamida de cocos
In timp ce reactiile alergice la ingerarea de cocos sunt rare, cele la atingerea unor extracte din acesta sunt mai frecvente, in special pentru ca extractele sunt folosite in multe produse deoarece au un parfum placut si catifeleaza.
In plus, nucile de cocos pot fi transformate si in dietanolamida de cocos, un detergent care, ca si lauril sulfat de sodiu, poate deteriora bariera naturala uleioasa a pielii, lasand-o mai expusa uscarii si dezvoltarii unor reactii alergice. Si, de vreme ce acest ingredient este prezent in multe alte produse pentru ingrijirea pielii in afara de sapun, sensibilizarea acesteia se poate intampla rapid. Reactiile pot sa apara dupa utilizarea unui produs cu dietanolamida de cocos timp de doua-trei luni.
Cel mai bine este sa verifici ingredientele si sa te feresti de produsele care contin aceasta substanta. De asemenea, este important si sa stii ca poate fi ascunsa sub alte denumiri cum ar fi ulei de nuca de cocos, cocamida DEA.
4. Paraben
Parabenii sunt substante cu rol de conservare, folosite in majoritatea produselor cosmetice. Alergiile la acestia sunt relativ rare insa unele produse au incorporate mai multe tipuri de parabeni, ceea ce le face mai periculoase.
Aceste substante au fost si inca mai sunt subiectul unor controverse, anumite studii aratand ca exista chiar o legatura intre cancer si ele. Mai exact, un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca in cele mai multe dintre probele de tesut luate din tumori de cancer la san au fost gasite urme de metilparaben (un derivat).
Cu toate acestea, nu exista inca dovezi clare care sa arate ca parabenii cauzeaza cancer, insa multi consumatori prefera sa evite folosirea produselor care ii contin. Verifica in listele de ingrediente pentru a vedea daca exista parabeni sau paraoxibenzoati.
5. Balsam de Peru
Balsamul de Peru, cunoscut si sub denumirea de miroxolin, este folosit in special pentru mirosul placut (aduce a vanilie si scortisoara) si pentru proprietatile hidratante. De asemenea, este adaugat si in unele alimente si medicamente. Aproape jumatate dintre persoanele care au alergii la parfumuri au o reactie negativa si la balsamul de Peru.
sursa: ziare.com
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.