Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Conform unei vechi zicale româneşti, „cea mai bună legumă e porcu’". Chiar aşa să fie? Nutriţionistul Gabriela Man ne-a explicat cât de bună este de fapt carnea, în ce cantitate trebuie să fie consumată, dar şi de ce este aproape indispensabilă, pentru a avea un organism sănătos.
Mulţi consideră că masa fără o bucăţică de carne nu este săţioasă şi, în consecinţă, o mănâncă destul de frecvent. Alte persoane evită consumul acesteia în favoarea lactatelor sau a legumelor. Cât de benefic este de fapt consumul de carne?
„Trebuie să existe un echilibru constant, să nu ne transformăm din omnivori în carnivori. Atâta vreme cât se urmăreşte asigurarea unei alimentaţii echilibrate şi variate, carnea face parte din alimentele necesare unei bune sănătăţi. Şi va prima calitatea. Vom alege prioritar peşte, pui, curcan, vită şi, rar, carne de porc. Vânatul este, şi el, mai valoros din punct de vedere al calităţii proteinelor faţă de carnea de porc", spune Gabriela Man.
Carnea de curcan: şi gustoasă, şi sănătoasă
Nutriţionistul explică faptul că "proteinele sunt esenţiale unei bune stări de sănătate, deoarece furnizează aminoacizi esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de către organism, ci trebuie luaţi din alimente. Proteinele intră în structura musculaturii şi reprezintă un element de bază în menţinerea imunităţii (apărarea organismului în faţa infecţiilor şi a diverselor boli). Pentru a ne asigura de aceşti aminoacizi esenţiali trebuie să combinăm cele două tipuri de proteine, vegetale şi animale. Însă, trebuie să precizez avantajul proteinelor animale în faţa celor vegetale – conţin mai mulţi aminoacizi esenţiali", a subliniat specialistul.
Nici să renunţi de tot nu-i bine
O alimentaţie săracă în proteine animale afectează celulele nervoase, provoacă tulburări hormonale, anemie, întârzie creşterea copiilor, digestia este greoaie, rănile se cicatrizează greu. Carenţa în proteine provoacă uscarea excesivă a pielii, căderea părului şi fragilizarea unghiilor. În acelaşi timp, pe termen lung, consumul în exces de proteine provoacă retenţia de apă în zona abdomenului. În cantităţi mari, proteinele pot deveni periculoase pentru sănătate, evident, ca orice abuz.
Dieta cu proteine. Slăbeşti 4 kilograme în 14 zile
„Un aport excesiv de proteine favorizează eliminarea calciului din sistemul osos (deoarece provoacă acidifierea mediului intern) astfel, o dietă bogată în carne le poate predispune pe femei la osteoporoză. În plus, un aport excesiv suprasolicită rinichii, cei în grija cărora cade sarcina de a elimina deşeurile rezultate din digestia proteinelor (uree, acid uric, creatinina, amoniac). Metabolismul proteic este mai puţin «curat» decât cel al zaharurilor şi al grăsimilor, astfel că deşeurile menţionate se acumulează în cantităţi mari şi/sau se elimină foarte greu, atât în anumite afecţiuni (insuficienţă renală, ciroza, artrita gutoasă), cât şi în cazul unui organism sănătos, dar hrănit excesiv cu proteină animală (în abuzul de consum de carne)", adaugă Gabriela Man.
Sursa: unica.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.