Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice, împreună cu Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", a derulat în prima jumătate a acestui an cea mai vastă campanie pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic C, punându-se la dispoziţia celor interesaţi 50.000 de teste, iar 4,63% dintre subiecţi au fost găsiţi pozitivi, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei, Cezar Irimia.
El s-a referit şi la studiul realizat în perioada 2006 -2009 de prof. dr. Liana Gheorghe de la Institutul Fundeni care evidenţia o prevalenţă a infecţiei cu virusul C de 3,23%.
„Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C va fi atins în România în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje", a spus Cezar Irimia.
El a adăugat că în România sunt 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatitic C din Europa.
Potrivit prof. dr. Adrian Streinu Cercel, datele obţinute în această campanie vor fi interpretate în funcţie de diferiţi parametri tehnici, după care vor fi făcute publice.
El a menţionat că cei 7.000 de pacienţi care au venit la Institutul "Matei Balş" au primit şi chestionare, una din întrebări se referindu-se la calea de transmitere, ştiut fiind că în 40% dintre cazurile de infecţie cu virus C nu se cunoaşte acest lucru.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a anunţat că în jurul datei de 14 august va fi gata un draft al Registrului Naţional pentru Hepatite, urmând să fie definitivat până în luna octombrie. Din octombrie până la sfârşitul anului să vor face testări, astfel ca să nu mai există raportări duble sau triple, a adăugat el.
Noul sistem va permite scoaterea din sistem dacă un CNP apare de două sau trei ori, în felul acesta existând posibilitatea unei situaţii exacte a pacienţilor, fie că sunt din privat, fie că sunt din sistemul public, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Registrul are trei componente la care se va mai introduce şi o a patra referitoare la situaţia din penitenciare, a completat medicul.
El a vorbit şi despre noul protocol de tratament, cu triplă terapie, pentru hepatita C, care va intra în vigoare de la anul şi care a fost înaintat la CNAS pentru aprobare, cu noua listă de medicamente compensate şi gratuite.
Timp de doi ani la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" au fost trataţi cu triplă terapie câteva sute de pacienţi, tratamentul fiind susţinut de companii, iar peste 80% au fost vindecaţi, a punctat medicul.
Dr. Luminiţa Ştefan, directorul Direcţiei medicale a Administraţiei Penitenciarelor, a reliefat că o testare începută în închisori la sfârşitul anului 2012 pe 9.336 de persoane a arătat că 9,5% dintre cei testaţi erau pozitivi la virusul hepatitic C.
Medicul a subliniat că pacienţii sunt monitorizaţi şi sunt trataţi, un număr de 386 având dosarele aprobate.
România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, potrivit datelor de prevalenţă raportate de OMS, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, având 44,5 decese la suta de mii de locuitori comparativ cu media europeană care este de 15 decese la suta de mii de locuitori.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice se va implica şi în viitor în campaniile de diagnosticare precoce, dar şi de prevenire a afecţiunilor hepatice, a declarat preşedintele organizaţiei, Marilena Debu.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei va fi marcată pe 28 iulie în Bucureşti, la Plaza România, în Braşov - Centrul Civic, în Câmpia Turzii - Parcul Central, dar şi în penitenciarele de la Giurgiu şi Craiova. Sursa: AGERPRES
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.