Despre articolul publicat în Trends in Endocrinology and Metabolism Articolul „Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements” publicat in Trends in Endocrinology and Metabolism este o opinie, nu un studiu științific. Autoarea opiniei nu a inclus un număr de studii științifice care atestă faptul că îndulcitorii hipocalorici sunt siguri și pot fi benefici în pierderea în greutate și controlul greutății.
Îndulcitorii hipocalorici sunt unele dintre cele mai studiate și analizate ingrediente folosite în industria alimentară. Siguranța îndulcitorilor hipocalorici este susținută de agențiile de reglementare din întreaga lume, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Departamentul American de Control al Medicamentelor și Alimentelor, precum și cele mai mari și reprezentative organizații din domeniul sănătății, inclusiv de Academia Americană de Nutritie și Dietetică și Asociația Americană de Diabet.
Despre studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition (AJCN)
Există numeroase cauze care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 (obezitatea, dieta, lipsa de activitate fizică, înaintarea în vârstă, moștenirea genetică cu privire la diabet etc.) și nu există nicio legătură directă cu anumite alimente sau băuturi*.
În cazul în care consumul de băuturi îndulcite cu zahăr sau îndulcitori hipocalorici ar reprezenta un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, această problemă ar fi mult mai existinsă și vizibilă în rândul persoanelor care au probleme cu obezitatea, decât în rândul persoanelor cu greutate normală, ceea ce nu se întâmplă acum.
Studiul publicat în AJCN este un studiu epidemiologic care arată diveste asocieri. Autorii recunosc că numai studiile clinice randomizate (și nu studiile epidemiologice) pot trage concluzii și pot stabili o relație cauză-efect. Datele legate de consumul de băuturi răcoritoare, strânse în timpul sondajului, nu includ informații despre cantitatea de băuturi răcoritoare consumate la fiecare masă și nici nu se cunoaște dacă nivelul consumului de băuturi răcoritoare s-a modificat de-a lungul timpului.
1. Despre eficiența îndulcitorilor hipocalorici în pierderea în greutate și managementul greutății:
- Studiile științifice existente arată că îndulcitorii cu conținut caloric scăzut și fără calorii pot ajuta la reducerea caloriilor consumate și sunt de ajutor în menținerea unei greutăți sănătoase, o poziție susținută și de Asociația Americană de Diabet și Academia Americană pentru Nutriție și Dietetică.
- Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul American de Nutriție Clinică confirmă faptul că băuturile răcoritoare cu îndulcitori hipocalorici pot fi un instrument important în reducerea caloriilor și contraatacă direct afirmația conform căreia consumul de băuturi dietetice face ca oamenii să mănânce mai mult sau ca ei să-și dorească mai multe alimente și băuturi dulci.
- Un articol publicat în Buletinul de Nutriție arată de asemenea că "folosirea alimentelor și băuturilor cu aspartam ... este un instrument eficient pentru menținerea greutății și pierderea în greutate fără a se pierde însă gustul alimentelor".
- În plus, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate a concluzionat că cei care vor să își mențină pierderea în greutate obținută utilizează o serie de strategii de alimentare pentru a obține pierderea în greutate incluzând „creșterea consumului de băuturi îndulcite artificial”.
- Mai mult, poziția Academiei Americane de Nutriție și Dietetică este aceea că „consumatorii se pot bucura în condiții de siguranță de o serie de îndulcitori nutritivi și nonnutritivi atunci când sunt consumați în cadrul unui plan de alimentație care este ghidat de recomandările federale de nutriție actuale, cum ar fi Liniile directoare dietetice pentru americani și Aporturile alimentare de referință, precum și obiectivele de sănătate individuale și preferințele personale.
- Potrivit Asociației Americane de Diabet "alimentele și băuturile care conțin îndulcitori artificiali reprezintă o altă opțiune care ar putea ajuta la satisfacerea poftei de ceva dulce”
2. Despre siguranța îndulcitorilor hipocalorici
- În 2007 o comisie formată din cei mai experimentați toxicologi au analizat mai mult de 500 de studii, articole și rapoarte privind efectele aspartamului asupra sănătății în ultimii 25 de ani (inclusiv aprecieri ale unor lucrări nepublicate trimise către Departamentul American de Control al Medicamentelor și Alimentelor și către Departamentul American de Sănătate și Servicii Publice în timpul procesului normativ de omologare a aspartamului) și au confirmat siguranța aspartamului chiar și în cazul persoanelor care consumă în mod regulat. [Critical Reviews in Toxicology: ”Aspartame: A Safety Evaluation Based on Current Use Levels, Regulations, and Toxicological and Epidemiological Studies] ”.
- În martie 2013, Fundația Britanică pentru Nutriție (British Nutrition Foundation – BNF) a lansat un material video cu tema "Înțelegerea îndulcitorilor hipocalorici", un material care tratează rolul îndulcitorilor hipocalorici într-o dietă sănătoasă și echilibrată. BNF subliniază faptul că "îndulcitorii puternici au fost disponibili ca un mijloc de reducere a aportului de zahăr pentru mai mult de un secol și au făcut posibilă prezența îndulcitorilor cu conținut scăzut de zahăr sau fară zahăr în dietele din aproape toată lumea. În plus, aceștia ar putea fi, de asemenea, importanți în a ne ajuta la reducerea aportului de energie în viitor".
- Siguranța îndulcitorilor hipocalorici este susținută de agențiile de reglementare din întreaga lume, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Departamentul American de Control al Medicamentelor și Alimentelor, precum și cele mai mari reprezentative organizații din domeniul sănătății, inclusiv de Academia Americană de Nutritie și Dietetică și Asociația Americană de Diabet.
3. Diabetul de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet. Pentru factorii de risc asociați cu diabetul de tip 2, consultați Federația Internațională a Diabetului.
DorohoiNews.ro, 08-08-2013
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.