Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Creşterea în greutate este normală dacă mâncaţi cu regularitate cartofi prăjiţi, beţi băuturi acidulate, prăjeli, dulciuri sau consumaţi alcool. Ce se întâmplă însă cu organismul atunci când mâncaţi alimente sănătoase, faceţi mişcare şi totuşi vă îngrăşaţi? Doctoriţa Michelle May, autoarea mai multor cărţi de nutriţie, explică cinci motive din cauza cărora este posibil să luaţi nejustificat în greutate.
Lipsa somnului
Organismul funcţionează bine atunci când este odihnit. Din cauza oboselii, corpul este supus stresului fiziologic şi biochimic. Acesta provoacă dezechilibre hormonale, determină formarea depozitelor de grăsime şi creşterea în greutate. Când apare oboseala şi nervozitatea, nu veţi face faţă prea bine nici stresului şi veţi mânca prea mult. Încercaţi pe cât posibil să dormiţi opt ore pe noapte, altfel, peste zi, veţi fi lipsiţi de energie, veţi obosi repede, veţi fi uşor iritabili. „Dormiţi în fiecare zi 15 minute în plus şi veţi vedea câte schimbări resimte corpul”, recomandă Michelle May, citată de site-ul webmd. Mişcarea în aer liber vă poate ajuta să vă odihniţi mai bine.
Gradul ridicat de stres
Medicii avertizează că mâncarea vă rezolvă problemele doar temporar. Pentru a combate anxietatea trebuie să căutaţi adevăratele cauze ale acesteia. Prinşi în vâltoarea evenimentelor de peste zi, este posibil să împingeţi mesele către ore târzii. Este una dintre cele mai mari greşeli pe care le puteţi face, deoarece mesele de seară îngraşă. Ca răspuns la stres, organismul va aduna mereu „combustibil” (grăsimi), metabolismul va încetini şi veţi căpăta tendinţe spre obezitate. Medicul Susan Bowerman, director adjunct la UCLA Center for Human Nutrition, spune că cei care mănâncă mult pe fond de stres preferă alimentele bogate în carbohidraţi. Acestea cresc nivelul de serotonină din creier, o substanţă cu efect calmant. „Este ca atunci când te faci bine prin auto medicaţie”, mai explică Susan Bowerman. Calmul poate fi obţinut însă şi prin practicarea unor exerciţii de relaxare. Mergeţi într-un loc mai liniştit şi gândiţi-vă timp de 15-30 de minute la întâmplări plăcute din viaţa voastră.
Anumite medicamente.
Unele pastile folosite în tratarea depresiei, a migrenelor, a hipertensiunii, a diabetului predispun la creşteri în greutate. Anticoncepţionalele, steroizii sau tratamentele hormonale pot avea, de asemenea, acest efect. „Unele influenţează apetitul, altele produc schimbări hormonale”, precizează Michelle May. Rareori sunt însă medicamentele vinovate de creşterile în greutate. Ele pot contribui la acest fenomen, dar, cu o dietă adecvată şi cu mişcare, puteţi depăşi aceste probleme.
Afecţiuni ale tiroidei nediagnosticate
Cea mai frecventă afecţiune care provoacă creşteri în greutate este hipotiroidismul, o deficienţă a hormonului tiroidian, care încetineşte metabolismul. Dacă vă simţiţi mereu obosiţi, letargici, transpiraţi, vi se îngroaşă vocea, nu mai puteţi suporta frigul, aveţi dureri de cap, dormiţi prea mult, ar trebui să mergeţi la un doctor, care să vă prescrie teste hormonale. Este posibil să suferiţi de hipotiroidism. O altă afecţiune care duce la acumularea de kilograme este sindromul Cushing, determinat de un exces de cortizol în organism.
Apropierea menopauzei
Majoritatea femeilor care ajung la menopauză se îngraşă. Nu ţine doar de schimbarea metabolismului, ci şi de faptul că fac mai puţină mişcare. Modificările hormonale accentuează senzaţia de foame şi depresia, dar efectele lor negative pot fi combătute cu ajutorul activităţii fizice. „Când femeile ajung la menopauză pierd estrogen. Din această cauză, apare mai multă grăsime în zona şoldurilor şi a abdomenului, iar pentru a combate asta, ele trebuie să înţeleagă faptul că e nevoie de sport”, spune Michelle May. Exerciţiul ajută şi la combaterea osteoporozei, o afecţiune care se asociază menopauzei. Sursa: doctorulzilei.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.