Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Toate produsele fast-food, floricelele de porumb pregătite în cuptorul cu microunde, margarina şi aluatul pre-gătit pentru prăjituri conţin grăsimi trans-artificiale, unul dintre cei mai periculoşi factori care cauzează obezitate şi boli de inimă.
Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii a decis joi să interzică folosirea folosirea acestor grăsimi, forţând industria alimentară să găsească alternative, informează ABC News.
Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a catalogat grăsimile trans-artificiale drept un risc la adresa sănătăţii publice, anunţând că va lua măsuri pentru a forţa companiile de profil să nu le mai folosească, transmite Associated Press.
Mulţi producători au renunţat deja la folosirea unor acizi graşi trans-artificiali, în urma valului de critici din partea comunităţii medicale, dar nu au eliminat complet acest element. Astfel, un american încă mai consumă, în medie, un gram de grăsimi trans-artificiale în fiecare zi.
Interzicerea acestor acizi va scădea numărul persoanelor care suferă atacuri cardiovasculare cu 20.000, iar numărul celor care mor din cauza aceasta va fi cu 7.000 mai mic în fiecare an, estimează FDA.
Deocamdată, Administraţia va demara o etapă de consultare a industriei cu privire la programul pentru eliminarea acestor compuşi din produsele alimentare. Decizia este însă luată şi nu mai există practic nicio şansă ca autorităţile să revină asupra ei. „Vrem să o facem într-un fel care să nu perturbe în mod incorect pieţele”, explică Michael Taylor, comisar-adjunct pentru produse alimentare al FDA.
Aceasta a adăugat însă că „industria a demonstrat că este capabilă să elimine fezabil acizii graşi trans-artificiali”. Grăsimile trans-artificiale nu prezintă niciun beneficiu pentru sănătate. Tot ceea ce fac este să crească nivelul „colesterolului rău” şi să-l scadă pe cel „bun”, crescând astfel riscul de apariţie a bolilor de inimă - principala cauză de deces în SUA.
Aciii graşi trans-artificiali sunt consideraţi cei mai periculoşi pentru inimă, chiar mai riscanţi decât grăsimile saturate, care contribuie şi ele la apariţia bolilor cardiovasculare. Grăsimile trans-artificiale sunt folosite atât în produsele alimentare pre-gătite, cât şi în restaurante, de multe ori pentru a îmbunătăţi textura, perioada de valabilitate sau gustul produselor.
Cu toate că au fost înlăturate deja din multe alimente, aceste grăsimi încă pot fi găsite în anumite produse coapte precum crusta plăcintelor pre-gătite sau aluatul biscuiţilor, precum şi în iaurturile îngheţate, care au nevoie de grăsimi pentru a-şi păstra consistenţa. Principalele produse care conţin acizi graşi trans-artificiali
Margarina
Nu demult, margarina era considerată alternativa sănătoasă pentru unt. Această categorie de produse alimentare este cea în care găsim cel mai des acizi graşi trans-artificiali. În funcţie de sortiment, ea conţine între 1,5 şi 3 grame de grăsimi articiale per porţie - ceea ce a stârnit un scandal şi în România, după ce jurnalistul Robert Turcescu a acuzat-o de imoralitate pe fosta campioană mondială Nadia Comăneci pentru că promovează un astfel de produs.
Mâncarea fast-food
Nu este o surpriză pentru nimeni că mâncarea fast-food este nesănătoasă, însă unele produse sunt într-adevăr bombe de risc pentru inimă. Anumiţi burgeri conţin până la şapte grame de acizi graşi trans-artificiali. Câteva dintre cele mai cunoscute lanţuri de restaurante fast-food au renunţat să mai folosească găsimi trans-artificiale, însă cele mai multe încă o fac.
Floricelele de porumb pregătite la cuptorul cu microunde
Unii producători au eliminat acizii graşi trans-artificiali, dar trebuie să verificaţi eticheta înainte. Sortimentele cu unt au până la cinci grame de grăsimi trans-artificiale.
Deserturile îngheţate
La fel, unii producători au eliminat compuşii nesănătoşi, dar nu toţi. O porţie de cheescake îngheţat poate conţine până la patru grame de grăsimi trans-artificiale.
Aluaturile pre-gătite
Multe persoane folosesc aluat din comerţ din lipsă de timp sau pentru că îl consideră mai sănătos decât cel făcut în casă. Nimic mai fals. O porţie de plăcină făcută cu aluat pre-gătit are până la 2,5 grame de acizi graşi trans-artificiali.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.