Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
„Dosarul Electronic de Sanatate", ce va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, trebuia sa fie operational incepand cu luna ianuarie a acestui an, dupa cum anuntase Casa Nationala de Sanatate in aprilie 2013, atunci cand a fost semnat contractul privind implementarea acestui sistem informatic.
Totusi, termenul a fost decalat cu cateva luni. Mai precis, CNAS a mentionat, la solicitarea AvocatNet.ro, ca Dosarul Electronic de Sanatate (DES) va fi testat timp de o luna, incepand cu 21 martie 2014, iar dupa data de 21 aprilie 2014 va intra efectiv in productie.
Odata cu implementarea DES, dosarul pacientului va fi initializat si populat cu datele medicale care deja exista in sistemele informatice ale CNAS, la prima vizita la medic.
Potrivit precizarilor CNAS, pacientii vor putea consulta Dosarul Electronic de Sanatate prin intermediul unui portal web. De asemenea, ei vor putea solicita medicilor vizualizarea informatiilor medicale cuprinse in dosar, prin intermediul aplicatiilor informatice pe care acestia le utilizeaza in mod uzual sau prin intermediul portalului web dedicat medicilor.
„Accesul la datele din dosarul electronic de sanatate nu sunt de uz public, ele sunt date cu caracter personal, care pot fi accesate doar de pacient sau reprezentantul legal al acestuia si de catre medicul curant al pacientului", puncteaza reprezentantii institutiei in raspunsul transmis AvocatNet.ro.
Ce este Dosarul Electronic de Sanatate?
Proiectul "Dosarul Electronic de Sanatate" a fost initiat cu scopul realizarii unei baze de date care cuprinde informatii medicale centrate pe pacient. Este un mijloc de monitorizare a sanatatii pacientilor si, in acelasi timp, un sistem dinamic, care se construieste prin acumularea de date medicale introduse de catre furnizorii de servicii medicale pe masura ce acestia adera la sistem.
Conform informarii CNAS, DES usureaza activitatea de diagnosticare, dand medicilor posibilitatea de a cunoaste istoricul medical al pacientului: investigatiile la care a fost supus, bolile de care a suferit si tratamentele pe care le-a urmat.
Proiectul este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european, in domeniul sanatatii, anunta institutia.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.