Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Bolile de tiroidă ajung de multe ori „la cuţit", caz în care un medic priceput devine esenţial. Dr. Bogdan Stănescu, care are la activ peste 20.000 de operaţii în această specialitate, care oferă consultaţii şi la Clinica ExMedica, detaliază situaţiile în care e nevoie de intervenţii chirurgicale în afecţiunile de acest tip.
Tiroida poate fi implicată în boli diverse, putând cauza inclusiv tulburări la nivel psihic, atenţionează medicul primar chirurg Bogdan Stănescu, care activează din 1992 în cadrul secţiei chirurgie a Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon" din Bucureşti. Chirurgul spune că, în ultimii ani, a observat o modificare a profilului pacienţilor care ajung să fie operaţi. „În domeniul chirurgical, abordez tiroida în cea mai mare parte a situaţiilor, dar şi paratiroida (n.r. glandă endocrină situată în spatele tiroidei, la înălţimea gâtului), care, în ultima vreme, a început să devină o problemă din ce în ce mai frecventă. În patologia tiroidiană, cel puţin după Cernobâl, incidenţa cancerului tiroidian a crescut exponenţial", atenţionează medicul Băgdan Stănescu. Responsabile de cancerele de tiroidă pot fi însă şi alte cauze mai puţin ştiute. „De exemplu, am observat la un moment dat o creştere a incidenţei cancerului tiroidian la Galaţi, oraş care are turnătorie şi care, multă vreme, a folosit cox adus din Ucraina. Toate sunt presupuneri, nu cred că a studiat cineva situaţia....", adaugă medicul.
Dozări hormonale şi ecografii la îndemână
La baza creşterii numărului de bolnavi care ajung să se trateze şi opereze pentru boli de tiroidă, stă însă şi dezvoltarea reţelei de endocrinologie. „Când eram eu student, existau endocrinologi doar în reşedinţele de judeţ, ulterior a început să se dezvolte şi o reţea orăşenească. În plus, au intervenit şi metode noi de diagnostic. Ecografia este la îndemâna oricui, ca şi dozările hormonale. Nu se mai fac doar la Bucureşti şi în centrele universitare. Posibilitatea diagnosticului precoce a crescut şi numărul pacienţilor", este de părere medicul.
Categorii la risc
Cine ar trebui să îşi facă în mod special probleme atunci când vorbim de tiroidă?
„În special românii care provin din zonele endemice, cele submontane şi montane, cei care provin din familii cu guşă, care au antecedente de cancer în zona tiroidei. Aceştia ar trebui să îşi facă, anual, o ecografie şi o dozare hormonală pentru tiroidă", recomandă chirurgul.
Pentru depistarea problemelor la nivelul paratiroidei foarte importantă este o analiză banală. „Este vorba despre dozarea calciului. Asta pentru că una dintre primele manifestări ale tumorilor paratiroidine sunt stările psihice dereglate: oamenii devin labili, nervoşi, fără a se ajunge neapărat la tulburări psihice", adaugă medicul.
Dozările care arată un nivel ridicat al calciului pot trăda o tumoră de paratiroidă care sapă şi demineralizează oasele, ajungându-se până la fracturi. Urologii şi ortopezii fac curent această analiză. „În ortopedie, dozarea de calciu la pacienţii cu fracturi se face nu numai pentru a descoperi boala, dar şi pentru a preveni o operaţie nereuşită. Fără a se rezolva problema paratiroidei, operaţia este sortită eşecului", atenţionează dr. Bogdan Stănescu.
Reuşită de 99 la sută
Şansele de vindecare după cancerele de la nivelul tiroidei sunt în strânsă legătura cu forma şi stadiul bolii. „Cu cât prindem mai devreme boala, cu atât e mai bine. Din fericire, forma cea mai răspândită de cancer tiroidian beneficiează şi de terapie cu radioiod care vindecă în proporţie de 99 la sută", completează chirurgul.
Semnele care ar trebui să vă trimită la medic
Numărul femeilor afectate de bolile tiroidei este mult mai mare decât cel al bărbaţilor (raportul este de 5 la 1), iar pentru identificarea timpurie a problemelor şi tratarea lor eficientă este nevoie să se ştie câteva semne.
Medicul le enumeră pe cele mai importante:
- Umflături în zona gâtului, dar şi în alte zone decât cea a tiroidei (submandibular, supraclavicular, lateral).
- Răguşeală care nu se vindecă. „Pacienţii ajung la ORL, medicii văd că au o coardă vocală paralizată, dau tratamente, alţii îi trimit la un consult de tiroidă. Răguşeala trădează prezenţa unui nodul care de cele mai multe ori e cancerigen şi invadează un nerv din vecinătatea tiroidei, care e responsabil de mobilitatea corzii vocale", explică chirurgul de la Institutul Parhon.
- Senzaţia de sufocare;
- Labilitate psihică;
- Transpiraţie excesivă, fără o cauză clară.
„Pacienţii pot deveni nervoşi, au insomnii, scad în greutate oricât ar mânca, au ochii ieşiţi din orbine (exoftalmici). Important este să se ducă la un medic, chiar la medicul de familie pentru că şi el ştie tabloul acesta foarte bine", este recomandarea chirurgului Bogdan Stănescu.
Inovator in chirurgia endocrina
Medic primar chirurg, doctor în medicină, dr. Bogdan Stănescu este un inovator în domeniul chirurgiei endocrine, fiind cel care a dezvoltat domeniul prin introducerea noilor tehnici precum: tiroidectomia totală şi disecţia limfatică cervicală. Medicul a acordat o atenţie deosebită patologiei paratiroidiene, domeniu mai puţin abordat, efectuând operaţii în mare parte prin tehnici minim invazive. A dezvoltat un program de asistenţă chirurgicală a hiperparatiroidismului secundar, operând printr-o tehnică inovată personal.
Analize necesare: de la dozări la CT şi RMN
Afecţiunile glandelor endocrine sunt complexe, pentru diagnosticare fiind necesare pe lângă un examen clinic amănunţit, analize de laborator specifice (determinări hormonale), cât şi investigaţii imagistice. Pentru persoanele internate (spitalizare de zi sau continuă), analizele sunt gratuite, în cea mai mare parte. Iată care sunt cele mai importante.
ecografia tirodiană, pentru evaluare şi identificare de noduli, precum şi pentru continuarea investigaţiilor cu scintigrafia tiroidiană sau puncţia cu ac subţire.
- RMN, CT- pentru diagnosticarea tumorilor hipofizare, suprarenale.
- osteodensitometria (DEXA) reprezintă standardul pentru determinarea densitătii mineral-osoase.
Aceste investigaţii permit acurateţea şi precocitatea diagnosticului, iniţierea unei terapii ţintite, cât şi monitorizarea răspunsului la tratament. sursa: doctorulzilei.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.