Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O durere mică ici, o crampă mai mare colea... Pe măsură ce corpul tău îmbătrâneşte te vei întâlni cu tot felul de dureri. Unele dintre ele sunt absolut normale şi se întâmplă din cauza activităţilor zilnice, stresului de la serviciu sau poziţiei în faţa computerului care nu este totdeauna cea corectă. Însă, la fiecare vârstă există anumite trucuri pe care poţi să le faci pentru a scăpa de ele.
Poziţia în faţa computerului, stresul din viaţa personală, şi chiar şi „butonatul“ diverselor dispozitive pot cauza dureri „obişnuite“: de cap, degete înţepenite, de spate. Atâta vreme cât aceste dureri nu sunt mari şi ştii exact ce le provoacă (stilul de viaţă modern), poţi face mici artificii pentru a scăpa de ele.
Însă, mare atenţie! Nu ignora dureri importante şi nici nu le trata după ureche. „Omul ştie cel mai bine când e ceva în neregulă. Orice simptom persistent trebuie să-l trimită la doctor“, ne sfătuieşte dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.
Cu ce ne putem confrunta în materie de dureri obişnuite vârstei şi ce putem face pentru a le combate ne sfătuieşte „WebMD“.
După 30 de ani...
Aceştia sunt consideraţi încă anii tinereţii, însă pot reprezenta cea mai agitată perioadă a vieţii tale.
Durerile de cap - Stresul de acasă sau de la locul de muncă este un lucru obişnuit la această vârstă. Acest stres poate conduce la dureri de cap. Mai mult, o zi întreagă petrecută în faţa unui monitor poate cauza înţepeniri ale gâtului şi agrava durerile de cap.
Ce să faci? Pentru a scăpa de stres încearcă nişte simple exerciţii de respiraţie, fă-ţi cadou un masaj relaxant şi, cel puţin o dată pe săptămână, fă o baie lungă, caldă, ne sfătuieşte Paul B. Langevin, anesteziolog la spitalul Universităţii Hahnemann din SUA. În cazul gâtului înţepenit, încearcă mici exerciţii de relaxare a muşchilor gâtului. Întoarce capul la stânga, apoi la dreapta uşor, culcă-ţi capul pe umăr, mai întâi în dreapta, apoi în stânga. De ajutor este şi o compresă caldă pusă în zona „înţepenită“.
Sindromul de tunel carpian - Durerea încheieturii sau a mâinii poate fi cauzată de o presiune a nervilor. Genetica sau răni mai vechi te pot predispune la această boală, dar la fel se întâmplă şi în cazul scrisului la tastatură, a folosirii intensive a telefoanelor mobile, a tabletelor şi chiar din cauza jocurile video nesfârşite.
Ce să faci? Ia o pauză din când în când. Mai mult, asigură-te că spaţiul tău de lucru este aranjat corect. De exemplu, atunci când scrii la computer sprijină-te de spătarul scaunului şi ţine-ţi umerii relaxaţi, ţine-ţi coatele pe lângă corp şi încheieturile mâini drept pe masă, nu încordate într-o poziţie oblică, iar picioarele trebuie să se sprijine perfect pe podea. Mai poţi încerca o faşă în jurul încheieturii mâinii (cum poartă tenismenii) sau câteva exerciţii fizice care să-ţi dezvolte muşchii braţelor şi ai mâinii.
După 40 de ani...
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, probleme mici ale tinereţii se pot agrava.
Dureri de spate - Stresul coloanei cauzat de o postură greşită în faţa computerului, un scaun nepotrivit şi obiceiurile proaste de somn pot fi cauza durerilor de spate.
Ce să faci? Ai grijă cum stai la birou şi cum ridici lucruri grele. „Ideal, oamenii n-ar trebuie să ridice mai mult de 25% din greutatea lor“, spune medicul american Jacob Teitelbaum, autorul volumului „De la oboseală la o stare fantastică!“ (From Fatigued to Fantastic!). Dacă te doare spatele dimineaţa, încearcă să schimbi salteaua sau să dormi în altă poziţie.
Întinderi musculare şi tendinită - „Răsplata“ pentru că te-ai forţat prea tare în tinereţe devine din ce în ce mai dureroasă o dată cu vârsta. Poţi suferi de dureri musculare în braţe de la toate şedinţele de curăţenie generală sau de la gătit, dureri de umeri de la alte activităţi, inclusiv de la ridicatul greutăţilor sau alte exerciţii fizice.
Ce să faci? Întinde-te şi las-o mai uşor cu exerciţiile fizice (în cazul în care ai exagerat) Odihneşte-te, pune-ţi comprese reci pe zonele dureroase. Poţi lua în considerare şi nişte analgezice disponibile fără prescripţie medicală, însă nu le consuma prea des.
Peste 60 de ani...
Osteoartrita - Aceasta este o afecţiune în care cartilajul care protejează şi înveleşte suprafeţele articulare se deteriorează o dată cu trecerea timpului. Cauzează dureri ale încheieturilor, umflături şi rigiditate în şolduri, genunchi şi în zona lombară.
Ce să faci? Fă mişcare şi ţine-ţi greutatea sub control. Activitatea este esenţială. „La vârsta asta, un stil de viaţă sedentar este mai riscant decât o leziune fizică“, spune Michael J. Conney, medic specializat în rănile sportivilor. Trebuie să-ţi alegi un program de exerciţii fizice şi o activitate aerobică pentru sănătatea inimii. De ajutor sunt şi medicamentele fără prescripţie medicală din categoria antiinflamatoarelor sau analgezicelor. Nu ezita să consulţi medicul.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.