Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ar trebui sa consumam zilnic cel mult cinci lingurite de zahar, insa, in medie, introducem in organism, pe zi, 13 lingurite de zahar, iar aportul crescut din acesta are efecte cumplite asupra organismului.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul caloric zilnic din zaharuri ar trebui sa fie de 5% din totalul caloriilor si sa nu depasim cinci lingurite de zahar pe zi. Dar aceste cinci lingurite sunt adesea depasite, in medie, consumand 13 lingurite de zahar pe zi.
Introducerea propriu-zisa a zaharurilor in organism nu are loc doar prin a pune, spre exemplu, o lingurita de zahar la cafea. Zaharul ajunge in corp prin consumarea produselor care contin zaharuri. Nici nu-i de mirare ca aportul depaseste recomandarea OMS. Spre exemplu, 330 de mililitri de Coca-Cola contine 8,75 de lingurite de zahar. Asadar, doar band o astfel de cutie deja depasim aportul recomandat. Insa nu doar Coca-Cola contine zahar in exces. Toate bauturile racoritoare, carbogazoase sau nu, contin zaharuri sau indulcitori artificiali care dauneaza grav sanatatii, mesajul de interes public "Pentru o viata sanatoasa, reduceti consumul de sare, zahar si grasimi", transmis prin canalele media, fiind cat se poate de pertinent.
Dar ce se intampla, de fapt, cu organismul nostru atunci cand consumam prea mult zahar?
La nivelul creierului, zaharurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Spre exemplu, persoanele care au un regim alimentar bogat in dulciuri si in produse grele, procesate industrial, prezinta un risc crescut cu 58% de a suferi de depresie. Mai mult, cu cat consumi mai mult zahar, cu atat ti se reduce, in timp, capacitatea de a simti placere in momentul consumului, exact ca la un drog. Daca la inceput, pentru secretia de serotonina, hormonul starii de bine, era suficient sa mananci o patratica de ciocolata, in timp, cu cat mananci mai multe dulciuri, cu atat simt nevoie de o cantitate si mai mare pentru a avea acea stare de bine, pentru ca organismul capata rezistenta.
Consumul excesiv de zahar duce, totodata, la ingrosarea peretilor arterelor de la inima, crescand riscul producerii atacului de cord si a accidentului vascular-cerebral.
Nici pielea nu scapa de efectele nocive ale zaharului. Celulele pielii sunt sustinute de o retea de fibre proteice groase, denumite fibre colagen. La o piele sanatoasa, aceste fibre sunt elastice si permit pielii sa se miste, revenind la pozitia initiala, mentinand fermitatea. Imbatranirea pielii echivaleaza cu pierderea elasticitatii fibrelor de colagen, ducand astfel la aparitia ridurilor. Dacac consumi prea mult zahar, excesul de molecule din zaharuri se lipesc, pur si simplu, de fibrele de colagen, incarcandu-le si reducandu-le drastic din elasticitate. In felul acesta, pielea imbatraneste mai rapid, pe ten aparand tot mai multe riduri.
Consumul excesiv de zaharul dauneaza si rinichilor, organe responsabile cu buna filtrare a reziduurilor si eliminarea lor prin urina. Daunele produse de consumul excesiv de zahar este strans legat cu cresterea glicemiei, specifica persoanelor diabetice care, de altfel, dezvolta adesea probleme renale chiar severe, cum este insuficienta renala.
Si la nivel genital zaharul actioneaza in mod negativ. Spre exemplu, femeile care obisnuiesc sa consume dulciuri sau produse care contin zahar sufera mai des de candidoza, in timp, aceasta devenind tot mai rezistenta la tratament. Dar nu doar femeile pot intampina probleme din cauza consumului excesiv de zahar, ci si barbatii. De altfel, unul dintre efectele nocive ale zaharului in exces este ingreunarea circulatiei sangelor, femeile si barbatii fiind deopotriva expusi riscurilor. Barbatii pot suferi de disfunctii erectile din cauza proastei irigari a genitalelor, iar femeilor le scade sensibilitatea in zona intima, tot din cauza irigarii deficitare a genitalelor.
Nici articulatiile nu scapa de problemele aparute pe fondul consumului excesiv de zahar. O dieta bogata in zaharuri determina patrunderea citokinelor inflamatorii, molecule proteice secretate de celulele sistemului linfoid, in sange, fapt care agraveaza, spre exemplu, artrita. sursa: lyla.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.