Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Aveţi nevoie de o scuză în plus pentru a bea încă o ceaşcă de cafea astăzi? Un nou studiu sugerează că un consum ridicat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Legătura dintre cafea şi diabetul de tip 2 nu este nouă, alte cercetări mai vechi arătând că un consum de câteva ceşti pe zi reduce riscul, fiecare ceaşcă suplimentară oferind un beneficiu suplimentar.
Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul Diabetologia, a dorit să identifice modul în care modificarea obiceiurilor de consum - creşterea sau reducerea cantităţii de cafea consumată - afectează riscul de diabet. Concluzia studiului este clară: persoanele care îşi creşteau consumul de cafea cu încă o ceaşcă pe zi prezentau un risc de a face diabet de tip 2 cu 11% mai mic decât persoanele care îşi menţineau consumul la acelaşi nivel. În schimb, reducerea consumului de cafea cu aceeaşi cantitate, o ceaşcă pe zi, era asociată cu o creştere de 17% a riscului de a face diabet de tip 2.
Datele se bazează pe analiza a peste 120.000 de persoane care sunt urmărite pe termen lung în cadrul unui studiu observaţional. Cercetătorii au analizat obiceiurile de consum de-a lungul a patru ani pentru acest studiu.
Care este cantitatea de cafea care conferă un beneficiu?
„Pentru diabetul de tip 2, până la şase ceşti de cafea sunt asociate uu un risc mai mic”, afirmă Shilpa Bhupathiraju, cercetător în cadrul Şcolii de Sănătate Publică Harvard şi autor al acestui studiu. „Cât timp cafeaua nu vă provoacă tremurături şi nu vă face agitaţi, ea este asociată mai multor beneficii pentru sănătate”, notează specialistul.
În ceea ce priveşte diabetul, motivele pentru care cafeaua protejează de diabet nu sunt clare, însă cercetătorii au câteva ipoteze bazate pe studiile efectuate pe animale.
O ipoteză se bazează pe compuşii chimici prezenţi în cafea - compuşi fenolici şi lignani - care pot îmbunătăţi metabolismul glucozei, spune Bhupathiraju. Cercetătoarea adaugă că în cafea se găseşte o cantitate semnificativă de magneziu, ce este asociat unui risc mai mic de diabet de tip 2. Citeşte mai mult pe descopera.ro.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.