Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Este adevarat ca razele soarelui ajuta plantele sa creasca si contribuie la formarea vitaminei D, dar in acelasi timp nimeni nu este protejat de distrugatoarele raze ultraviolete. Studiile au aratat ca 80% din deteriorarea pielii din cauza razelor UV se produce in copilarie si adolescenta, pe vremea cand nu stiam nimic despre protectia impotriva razelor UV. Vestea buna este ca la orice varsta putem urma diferiti pasi care sa minimizeze raul facut in urma cu multi ani si pentru a preveni viitoarele probleme, scrie lyla.ro.
Cat de importanta este protectia impotriva razelor UV? Foarte. Anual, numai in Statele Unite sunt descoperite mai bine de 1 milion de cazuri de cancer de piele. Desi majoritatea acestor cazuri se trateaza, in zonele afectate – fata, gat, maini – raman cicatrici vizibile sau puncte albicioase. Un alt tip de cancer de piele, melanoma, nu este atat de usor de tratat si face anual in jur de 8000 de victime.
Exista numeroase mituri despre lotiunile ce ofera protectie impotriva razelor UV, cum ar fi ca ar deteriora pielea in interior. Acest mit nu este adevarat, intrucat aceste lotiuni actioneaza numai la suprafata pielii, nu intra in profunzimea celulelor. Este adevarat ca folosind lotiune corpul va produce mai putina vitamina D, dar acest nutrient esential poate fi obtinut fara risc din alimente si suplimente alimentare.
Majoritatea lotiunilor ofera protectie atat impotriva radiatiilor cu ultraviolete B, cele responsabile de arsuri, cat si impotriva ultravioletelor A, care imbatranesc pielea. Ambele tipuri de ultraviolete conduc la cancer de piele, dar indicele SPF(trecut pe orice ambalaj) se refera numai la expunerea la UVB.
Daca o persoana ar avea arsuri dupa 20 de minute de expunere la soare fara protectie, folosind un produs cu SPF 10 ar putea sta la soare pana la 200 de minute fara riscul producerii unor arsuri(daca lotiunea a fost aplicata corect).
Ce inseamna sa aplici lotiunea corect? Aplicarea a 30 de grame de produs(echivalentul unui pahar de shot) pe un corp de dimensiuni normale, purtand un costum de baie normal. Totusi, majoritatea oamenilor folosesc mult mai putin de atat, ceea ce reduce semnificativ protectia impotriva razelor UV.
Intrucat razele UV penetreaza si stratul de nori, dermatologii recomanda folosirea zilnica a unei lotiuni cu SPF 15, indiferent daca cerul este senin sau nu, indiferent daca ai tenul mai inchis sau mai bronzdeschis. Cei cu tenul deschis sau care au suferit deja de cancer de piele ar trebui sa foloseasca o crema cu SPF de cel putin 30, care blocheaza 97% din razele solare.
Trebuie sa tii cont totusi ca un produs care are SPF 30 poate avea un indice de numai 2 impotriva razelor UVA, asadar lotiunea pe care o folosesti ar trebui sa blocheze de asemenea razele UV de tip A. Foloseste numai lotiuni care contin dioxid de titan si oxid de zinc, sau cele cu Mexoryl si Tinosorb (astfel de lotiuni se gasesc numai in Europa si in Canada).
Intrucat lotiunea trebuie sa se absoarba in piele, se recomanda sa o aplici cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplica produsul dupa 2 ore. Cei care doresc sa inoate sau depun efort fizic trebuie sa foloseasca un produs rezistent la apa si se recomanda reaplicarea lui pe piele dupa ce ai inotat sau ai transpirat abundent. Sursa: lyla.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.