Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Alimentele îmbogățite cu fitosteroli, cum ar fi diferite tipuri de margarină și iaurturi anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare, apreciază Agenția Națională de Siguranță Sanitară și Alimentară (ANSES) din Franța, într-un raport difuzat miercuri și preluat de 7sur7.be.
Sesizată de asociația consumatorilor UFC-Que Choisir, ANSES s-a concentrat pe afirmațiile producătorilor de alimente îmbogățite cu fitosteroli (diferite tipuri de margarină, produse lactate proaspete și sosuri cu condimente), potrivit cărora produsele lor scad nivelul colesterolului. Agenția arată în raportul său că, 'deși fitosterolii contribuie într-adevăr la reducerea colesterolului din sânge, efectul lor pozitiv în prevenirea bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat'.
Fitosterolii sunt compuși naturali, prezenți în plante, care au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului sanguin, scăzând absorbția lui intestinală. Ei contribuie la o scădere cu 10% în medie a nivelului de colesterol total și a celui de colesterol 'rău' (LDL), dar efectul poate fi variabil de la un individ la altul , arată ANSES, care precizează că la aproape o treime din consumatori aceste alimente nu duc la reducerea nivelului de colesterol 'rău'.
Agenția mai subliniază că acest tip de colesterol — LDL — sanguin este doar unul din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, care sunt 'multifactoriale, implicând un număr mare de factori de risc și factori de protecție' și că scăderea lui 'nu duce neapărat la reducerea riscului de boală'.
Fiindcă nu există deocamdată studii asupra efectelor directe ale fitosterolilor asupra bolilor cardiovasculare, 'nu se poate emite nicio concluzie', potrivit ANSES.
Consumul de alimente îmbogățite cu fitosteroli ar putea chiar mări riscul cardiovascular ca urmare a scăderii concentrației de betacaroten din sânge. UFC-Que Choisir a salutat raportul ANSES, solicitând autorităților naționale și europene să reanalizeze autorizarea comercializării acestor produse.
ANSES recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor să evite aceste produse și cere persoanelor 'preocupate' de nivelul lor de colesterol să se consulte cu un specialist în sănătate.Sursa: realitatea.net
28.06.2014 la 14:57
Nu e bine sa consumam nici un fel de grasimi hidrogenate si rafinate!!renuntati la margarina ..untul e bun dar sa nu il combini cu piine si duleata...untul se consuma cu piine wasa.
27.06.2014 la 16:26
hotarati-va odata .E bine sa consumam margrina sau nu \'ne duceti in eroare .
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.