Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Margarina a devenit o parte importanta din dieta noastra, depasind in popularitate chiar si untul. Si la televizor, dar si in celelalte mijloace din mass-media, se observa o campanie publicitara sustinuta de consum de margarina. Dar cat de sanatoasa este margarina? Oamenii nu-si dau seama ca procesul de fabricatie al margarinei este, desigur, foarte similar cu modul in care este produs materialul plastic.
Multi consumatori aleg margarina, deoarece eticheta spune ca ea ar contine omega-3, nerealizand faptul ca acidul gras este inferior in comparatie cu omega-3 din uleiul de peste, scrie almeea.ro. Cat despre procesul de fabricatie a margarinei.
Metoda de baza de a face margarina astazi consta din emulsionarea unui amestec de uleiuri si grasimi vegetale, care pot fi modificate folosind fractionarea, interesterificarea si / sau hidrogenarea grasimilor vegetale; apoi amestecul este solidificat. Uleiurile sunt hidrogenate prin trecerea hidrogenului prin ulei in prezenta unui catalizator de nichel. Adaugarea de hidrogen in amestec creste efectiv punctul de topire al uleiului si astfel el este intarit. Margarina realizata in acest fel va contine grasimi hidrogenate. Daca unele dintre legaturile chimice nu sunt hidrogenate in timpul procesului, ele vor fi prezente in margarina finala in molecule de grasimi, care vor constitui un factor de risc pentru boli cardiovasculare. De asemenea, unele margarine sunt realizate si cu lapte degresat si emulgatori, cum ar fi lecitina din soia, la care sunt adaugati si o multime de conservanti.
Industria margarinei promoveaza faptul ca margarina este saraca in grasimi saturate, acestea avand un rol in bolile de inima. Dar, unele studii recente au aratat ca e o problema falsa si ca grasimile saturate nu cauzeaza boli cardiovasculare. Daca grasimile saturate ar fi fost o problema, atunci uleiul de cocos ar fi fost cel mai nesanatos ulei de pe Pamant, dar se stie cat de sanatos e el.
Care e mai bun? Untul sau margarina?
Untul e mult mai bun decat margarina. De fapt, untul contine mai multe substante nutritive care ne protejeaza de bolile de inima. Prima dintre acestea este vitamina A, care este necesara pentru sanatatea tiroidei si a glandelor suprarenale, ambele jucand un rol in mentinerea unei bune functionari a inimii si a sistemului cardiovascular. Anomalii mai mari ale inimii si vaselor de sange apar la copiii nascuti din mame cu deficit de vitamina A.
Untul contine, de asemenea, lecitina, o substanta care ajuta la asimilarea corecta si la metabolismul colesterolului. Untul mai are si un numar de anti-oxidanti care protejeaza impotriva radicalilor liberi care slabesc arterele. Vitamina A si vitamina E gasite in unt joaca un puternic rol anti-oxidant.
De ce ar trebui evitata margarina?
Exista o multitudine de componente nesanatoase la margarina:
Radicalii liberi: Radicalii liberi si alte produse toxice de descompunere sunt rezultatul prelucrarii industriale la temperatura inalta a uleiurilor vegetale. Ele contribuie la numeroase probleme de sanatate, inclusiv la cancer si boli de inima.
Vitamine sintetice: vitamina A si alte vitamine sintetice se adauga la margarina. Acestea au adesea un efect opus, comparativ cu vitaminele naturale din unt.
Emulgatori si conservanti: Numerosi aditivi sunt adaugati la margarina tartinabila.
Hexan si alti solventi: utilizati in procesul de extractie, aceste substante chimice industriale pot avea efecte toxice.
Arome artificiale: Acestea ajuta la mascarea gustului si mirosului oribil al uleiurilor hidrogenate partial, oferind un gust fals de unt.
Steroli: adesea adaugati la margarina, pentru a reduce nivelul de colesterol, acesti compusi estrogeni pot cauza probleme endocrine. Sursa: romaniatv.net
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.