Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Alături de acidul acetilsalicilic şi ibuprofen, paracetamolul este unul dintre cele mai des întrebuinţate analgezice la nivel mondial, fiind administrat împotriva durerilor cu intensitate mică spre medie, acesta aparţine grupului de inhibitor de ciclooxigenaza (analgezice neopioide).
Dat fiind faptul că paracetamolul are şi efect antipiretic (de scădere a febrei) şi este uşor asimilat, este folosit cu precădere pentru tratarea copiilor. Spre deosebire de celelalte două substanţe active, paracetamolul este însă mai puţin eficient în calmarea durerilor provocate de inflamaţii, cum ar fi afecţiunile reumatice.
Deşi paracetamolul este administrat de câteva decenii, că şi în cazul altor medicamente analgezice, mecanismul exact de funcţionare al acestuia era necunoscut. Nici în prezent nu se cunosc toate detaliile. Se ştie că paracetamolul inhibă ciclooxigenaza Cox-2– o substanţă produsă de corp care este activată atunci când celulele sunt afectate, şi care sprijină producţia prostaglandinelor, care sprijină infecţiile şi accentuează durerile, scrie clickpentrufemei.ro.
Acţiunea inhibitoare a paracetamolului este relativ redusă, fiind nevoie şi de alte mecanisme pentru a-l face eficient. Până în prezent, aceste mecanisme nu au fost descifrate. Paracetamolul este oferit frecvent în preparate combinate cu cofeină, care are rolul de a accentua efectul analgezic al paracetamolului.
Efectele secundare ale paracetamolului
În ceea ce privește efectele secundare ale paracetamolului, în limitele dozelor recomandate, acestea sunt puține, fiind un medicament bine tolerat. În situaţii extrem de rare, este posibilă afectarea formării sângelui, apariţia unor reacţii alergice, a durerilor abdominale, a senzaţiei de greaţă, creşterea valorilor hepatice sau spasme ale cailor respiratorii şi îngreunarea respiraţiei.
Efectele pot fi critice pentru ficat în cazul combinării paracetamolului cu substanţe potenţial dăunătoare la nivel hepatic (ex: medicamente împotriva convulsiilor) sau consumul de alcool în exces.
Diminuează durerile emoționale
Cercetătorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a arătat că acest medicament poate atenua reacţiile emoţionale ale oamenilor.
Paracetamolul, care se eliberează fără reţetă, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar dacă rezultatele studiului american vor fi confirmate ar însemna că medicamentul reduce nu numai intensitatea durerilor resimţite de pacienţi, ci şi sentimentul de plăcere al acestora, potrivit theguardian.com.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Într-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimţit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci şi o diminuare a durerii emoţionale, sugerând că ambele senzaţii sunt controlate în creier de "circuite" similare.
Poate dăuna ficatului
De cele mai multe ori, pacienţii ignoră riscurile la care se pot expune dacă iau paracetamol fără indicaţia medicului. Mai mult, se depăşeşte doza recomandată în încercarea de a grăbi vindecarea.
Potrivit studiilor efectuate de cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Chicago (SUA), aproximativ un sfert din populaţie depăşeşte doza zilnică recomandată de paracetamol, acest lucru poate dăuna foarte mult ficatului.
Medicii atenţionează asupra numeroaselor riscuri dacă se depăşeşte doza de opt comprimate de paracetamol a câte 500 mg fiecare, recomandată zilnic. Nu trebuie să fie luate mai mult de două pastile la intervale mai mici de patru ore.
Poate declanșa astmul
Copiii cărora li se administrează paracetamol sau medicamente care îl au în conţinut au un risc dublu de apariţie a astmului şi a alergiilor, arată un studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Universităţii Otago din Noua Zeelandă.
Micuţii trataţi cu paracetamol, sub diverse forme, în primele 15 luni de viaţă sunt cei mai expuşi acestor riscuri, medicamentul determinând apariţia simptomelor de astm în jurul vârstei de 6 ani.
Conform cercetătorilor, şi riscul de rinită alergică creşte de trei ori ca urmare a administrării medicamentului în copilărie
Afectează sistemul imunitar al copilului
Administrarea de paracetamol la bebeluşi înainte sau după vaccinuri, pentru a preveni apariţia febrei, nu este recomandabilă. Aceasta deoarece cunoscuta pastilă scade puterea de imunizare a tratamentului, au constatat cercetătorii cehi într-un studiu citat de BBC.
Experimentul, publicat în The Lancet, a fost realizat pe un număr de 450 de bebeluşi, împărţiţi în două grupuri egale. Doar unora dintre ei li s-a administrat paracetamol în următoarele 24 de ore după vaccin. Cercetătorii au constatat un nivel mai scăzut de anticorpi la bebeluşii cărora li s-a dat paracetamol, sugerând o imunitate mai slabă decât la ceilalţi. Sursa: realitatea.net
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.