Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fructele sunt pline de vitamine şi nutrienţi care fac minuni pentru sănătatea noastră, însă unele dintre ele conţin destul de mult zahăr şi au un indice glicemic ridicat, aspecte care pot ridica probleme, mai ales pentru persoanele aflate la cură de slăbire sau pentru cei diagnosticaţi cu diabet.
Asociaţia Americană a Inimii recomandă să nu depăşim 26 de grame de zahăr pe zi, în cazul femeilor, şi 36 de grame în cazul bărbaţilor. De asemenea, pentru o stare bună de sănătate este indicat consumul a cel puţin două porţii de fructe pe zi, însă totul depinde de ce fructe alegem, avertizează specialiştii. De exemplu, dacă mâncăm două banane pe zi deja ne-am făcut plinul cu cantitatea zilnică maximă recomandată de zahăr. Iar zahărul în exces, chiar şi cel din fructe, sub formă de fructoză, nu duce la nimic bun, ba din contră: apar cariile dentare, ne îngrăsăm, creşte nivelul trigliceridelor (care favorizează formarea colesterolului „rău“ şi apariţia bolilor de inimă), grăsimea se depune în special în zona abdominală, metabolismul este încetinit iar secreţia de insulină este frânată de pancreas, apărând astfel riscul de diabet sau de complicaţii ale acestei afecţiuni. Pentru a preveni aceste probleme, aruncaţi o privire pe lista fructelor cu cel mai redus conţinut de zahăr.
Fructe de pădure şi cireşe
Zmeura, afinele, murele şi coacăzele sunt fructe excelente atât din punct de vedere al substanţelor nutritive conţinute, cât şi din perspectiva aportului caloric şi al indicelui glicemic redus, care le recomandă spre consum persoanelor cu diabet şi celor care sunt la regim de slăbire. Aceste fructe de pădure conţin o cantitate mare de vitamina C şi antioxidanţi preţioşi, fibre, vitamina K, acid folic, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Cireşele au un indice glicemic redus, cu toate că au gust dulce, sutn surse bogate de vitamina A şi C, plus că au foarte puţine calorii, deci sunt excelente la dietă. Desigur, în cantităţi de bun simţ.
Piersici şi mere
Ce poate fi mai gustos decât o piersică parfumată, zemoasă şi dulce ca nectarul? Aceste fructe sunt încărcate de numeroase vitamine, dar au foarte puţin zahăr, deci nu vă faceţi griji că v-ar putea face rău, mai ales dacă suferiţi de diabet. Pe de altă parte, merele sunt surse grozave de fibre solubile,deci ţin de foame, magneziu, vitamina A şi C, grozave petnru sistemul imunitar şi pentru o vedere impecabilă.
Kiwi şi căpşuni
Kiwi este un fruct exotic cu un gust de care cu uşurinţă aţi putea deveni dependenţi. Este un fruct dulce-acrişor care oferă organismului un cocteil de vitamine benefice şi, surpriză sau nu, o cantitate mult mai mare de potasiu decât bananele. Iar potasiul este un nutrient ale cărui proprietăţi sunt indispensabile petnru menţinerea sănătăţii inimii. Despre căpşuni ce altceva mai poate fi de spus în afară de faptul că sunt numite şi cele mai bune prietene ale siluetei...Căpşunile au un gust divin, conţin mulţi nutrienţi, vitamine, flavonoide şi antioxidanţi, despre care cu siguranţă ştiţi sau aţi mai auzit că fac foarte bine stării de sănătate dar şi frumuseţii.
Citrice, pere, prune
Portocale, grepfrutul, lime, clementinele, mandarinele, lămâile şi pomelo fac parte din categoria citricelor permise în dieta bolnavilor de diabet şi a celor care vor să reducă aportul de zahăr din dietă. Aceste fructe acide sunt adevărate arme ale naturii contra multor probleme de sănătate, unele studii demonstrându-le beneficiile fără echivoc. Mulţimea de antioxidanţi şi de vitamine, care se găseşte incluisiv în pieliţa albă pe care mulţi dintre noi o ocolim, ne întăreşte organismul şi ne ajută să ţinem la distanţă problemele cu greutatea şi afecţiunile gastrointestinale. Ce-i drept, persoanele care suferăm de gastrită nu prea se pot bucura de aceste fructe pentru că le-ar putea întăutăţi afecţiunea. Prunele şi perele se înscriu şi ele pe lista fructelor cu conţinut redus de zahăr. Încercaţi să evitaţi consumul de fructe uscate, oricare ar fi acestea, pentru că sutn mai concentrate, deci au mai mult zahăr. De asemenea, consumaţi fructele proaspete, nu sub formă de sucuri, pentru că doar aşa beneficiaţi de pulpa fructului, bogată în fibre esenţiale pentru digestie. Apoi, într-un pahar cu suc natural de fructe de 250 de mililitri intră cel puţin 3-4 fructe, care categoric depăşesc necesarul de dulce pe ziua respectivă.
Fructe cu conţinut mediu de zahăr, care trebuie consumate cu precauţie, sunt: avocado (deşi pare greu de crezut, avocado chiar e considerat fruct şi are scorul indicelui glicemic de 40), papaya, vişinele, nectarinele, pepenele galben, carambola, caisele, ananasul, mango, smochinele. Citeste mai mult: adev.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.