Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Azi, câteva fire pe pernă, mai multe pe perie și pe haine, mâine o șuviță întreagă la spălat… Așa ne trezim, la un moment dat, silite să recunoaștem că avem o problemă cu podoaba capilară. Însă ce anume face să ne cadă părul?
Știi de îți cade părul?
O vorbă din bătrâni spune că părul bogat este emblema feminității, podoaba neprețuită a oricărei femei. Dar, există și perioade când, în ciuda strădaniilor noastre de a-l păstra frumos și sănătos, acesta se încăpățânează să pice, fir cu fir. Chiar dacă nu e cazul să te alarmezi exagerat de mult, cu gândul la înfricoșătoarea perspectivă a unei eventuale calviții, cunoscută sub urâtul nume popular „chelie”, tot e indicat să consulți un medic de specialitate. Căci, banala cădere a părului sau alopecia poate trăda afecțiuni destul de grave care, uneori, necesită tratament de lungă durată.
Cosmeticalele ajută părul?
Ai schimbat nenumărate mărci de șampoane și balsamuri de păr, ai încercat diverse măști și leacuri băbești, ai renunțat la uscătorul de păr și urmezi toate sfaturile specialiștilor de prin revistele dedicate sexului frumos. Cu toate astea, problema parcă se accentuează pe zi ce trece, în loc să remarci o ameliorare. Dar la medic ai fost? Dacă răspunsul este „nu”, atunci ar fi bine să-ți pui câteva întrebări. Și asta pentru că numai un set detaliat de analize de sânge poate oferi soluția salvatoare. De la o banală mătreață ori o ciupercă a scalpului, până la boli venerice severe, precum sifilisul secundar, gama afecțiunilor care conduc la căderea părului este foarte largă. Mai mult, chiar și șampoanele ori produsele cosmetice pe care le folosești cu scop terapeutic pot duce la accentuarea problemei, în loc să o elimine, dacă sunt folosite fără indicația unui specialist. Dacă știi că suferi de afecțiuni cronice, precum diabetul, seboreea, leucemia ori de infecții localizate în diverse părți ale corpului, trebuie să privești căderea părului ca pe un fenomen normal. La fel și atunci când urmezi cure de slăbire neavizate, drastice, care privează organismul de mineralele și vitaminele necesare bunei funcționări.
Când hormonii o iau razna…
…nu-i de glumă! Nivelul ridicat de testosteron, componentele anumitor tipuri de pilule anticoncepționale, perioada imediat următoare nașterii sau cea a intrării la menopauză, stresul, șocurile emoționale sunt numai câteva dintre motivele pentru care circuitul hormonal se dă peste cap. După 3 luni de la momentul în care devin mame, majoritatea femeilor suferă din cauza căderii excesive a podoabei capilare. Numai că, în cazul lor, nu e nimic ciudat la mijloc. Explicația e simplă: în perioada sarcinii, nu cad decât foarte puține fire de păr, așa că regenerarea care ar fi trebuit să se producă pe parcursul a 9 luni are loc ulterior. Nu același lucru se poate spune despre dereglările funcțiilor tiroidei. În astfel de situații, vizita la medicul endocrinolog este singura metodă de a remedia problema.
Alimentația contează!
Lipsa vitaminelor și a mineralelor duce la scăderea calității firului de păr și, în timp, la pierderea acestuia. Prin urmare, o alimentație echilibrată joacă un rol-cheie în menținerea poadoabei capilare. Dacă organismul nu beneficiază de suficient de mult fier, chiar dacă nu suferi de o formă de anemie, părul este predispus la cădere. Dar nu lua suplimente de la tine putere, ci numai la recomandarea unui specialist, în urma unor analize de sânge! Un exces de fier poate duce la complicații severe, la fel ca și nivelul ridicat al vitaminei A sau al seleniului. Acestea trebuie luate numai în combinație cu alte vitamine, niciodată separat.
Ce e de făcut
Dermatologii sunt de părere că e normal să pierdem vreo 200 de fire de păr zilnic. Respectă câteva reguli de aur și vei avea o podoabă capilară de invidiat:
-spală-te pe cap la 2-3 zile, nu mai des, ca să nu usuci scalpul. Nu lăsa să treacă mai mult de 5 zile între spălări, căci riști să îngrași prea tare scalpul, sufocând astfel rădăcina firului de păr.
-lasă părul să se aerisească, nu-l purta mult timp strâns în coadă, împletit, presat de bentițe prea strânse sau traumatizat de coafuri complicate, precum codițele africane.
-periază-l ușor, cu perii din păr natural și evită pieptenii din material plastic, dur.
Unele anticoncepționale cu estrogen pot împiedica fenomenul căderii părului, dar numai medicul știe care sunt potrivite pentru tine! sursa: libertateapentrufemei.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.