Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Momentul în care este administrat un medicament are o importanţă majoră asupra modului în care îşi face efectul. Află cum se iau corect medicamentele: înainte, în timpul sau după masă, cu apă sau cu alte lichide, înghiţite sau dizolvate.
Ora de administrare a unui medicament depinde de mecanismul său de acţiune. Unele trebuie luate pe nemâncate (cu 1-2 ore înainte de masă) deoarece absorbţia lor în sânge poate fi încetinită sau chiar diminuată de prezenţa alimentelor în stomac. Alte medicamente, dimpotrivă, trebuie luate în timpul mesei pentru a fi absorbite mai bine în sânge odată cu digestia. Pentru a fi siguri când este bine să luăm un medicament trebuie întotdeauna să întrebăm farmacistul şi să citim cu atenţia prospectul.
Reguli pe care trebuie să le cunoşti
În funcţie de clasa din care fac parte, medicamentele se administrează în general în funcţie de următoarele reguli:
Antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) se iau în timpul mesei pentru a diminua efectele adverse precum iritaţiile şi leziuni ale stomacului. Paracetamolul are avantajul că poate fi luat independent de mese, între mese sau în timpul mesei. Medicamentele antiemetice (împotriva senzaţiei de greaţă) se iau înainte de masă. Pansamentele digestive (indicate în caz de arsură sau aciditate gastrică) se iau întotdeauna după masă. Trebuie să fim atenţi şi la interacţiunea cu alte medicamente. De exemplu, pansamentele gastrice pot împiedica absorbţia altor medicamente, deoarece căptuşesc peretele stomacului pentru a-l proteja de aciditate. De aceea, trebuie luate la un interval de cel puţin două ore faţă de alte tratamente. Suplimentele nutritive (vitamine, minerale) se administrează de obicei înainte de masă pentru a fi absorbite mai bine în organism.
Întotdeauna, medicamentele se iau cu apă
O regulă importantă de care trebuie să ţii cont este că medicamentele trebuie luate întotdeauna cu apă. Trebuie evitate alte lichide precum cafeaua, ceaiurile sau sucurile din fructe pentru că acestea pot modifica acţiunea şi modul de absorbţie a medicamentelor. De exemplu, s-a demonstrat că sucul de citrice, mai ales de grepfrut, reduce efectul medicamentelor antihipertensive. Totodată, băuturile fierbinţi şi cu zahăr (ceaiurile) pot afecta eficacitatea medicamentelor. Alcoolul nu trebuie asociat niciodată cu administrarea medicamentelor.
Respectă modul de administrare
În cazul medicamentelor sub formă de comprimate sau capsule, o regulă importantă este să nu rupi pastilele. Acest lucru influenţează eficacitatea acestora şi absorbţia lor în sânge. Medicii avertizează că fragmentarea pastilelor poate cauza chiar efecte adverse. Spre exemplu, unele medicamente sunt special concepute pentru a ocoli stomacul şi a ajunge direct în intestin sau altele sunt prevăzute cu un înveliş sau sistem de eliberare prelungită. Or, prin fragmentare, medicamentul nu-şi mai îndeplineşte efectul scontat.
Medicamentele care trebuie să fie mestecate sau dizolvate în apă nu trebuie să fie înghiţite direct. Tabletele masticabile au rolul de a neutraliza acizii din stomac şi acţionează cel mai bine atunci când se dezintegrează în timpul mestactului. La rândul lor medicamentele care trebuie dizolvate în apă îşi fac mai greu efectul dacă sunt înghiţite întregi. Iată de ce este important să respecţi întotdeauna modul de administrare a medicamentelor în funcţie de forma lor farmaceutică. sursa: adevarul.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.