Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Infecții respiratorii, conjunctivită și stafilococi sunt pericole care îi pândesc pe copii după ce intră în colectivitate. Iată câteva sfaturi oferite de medici pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Cele mai frecvente boli pe care un copil le poate lua în şcoală sau grădiniţă sunt infecţiile respiratorii.
„Infecţiile de tract respirator se transmit pe cale aeriană (strânut, tuşit)", explică George Mincu Rădulescu, medic primar ORL.
Pentru a se feri de îmbolăvire, copilul trebuie învăţat să se spele pe mâini cât mai des, să folosească dezinfectat atunci când apa nu e disponibilă, scrie doctorulzilei.ro.
Medicii recomandă ca la primele semne de boală (nas înfundat, strănut, rinoree, dureri în gât, uşoară febră, tuse) să nu-i administraţi copilului antibiotice.
„Antibioticele trebuie folosite ca ultimă alternativă, nu ca primă soluţie. Un copil cu astfel de probleme trebuie tratat simptomatic. De exemplu, pentru febră trebuie administrate antitermice şi multe lichide pentru că organismul se deshidratează", afirmă medicul George Mincu Rădulescu.
O altă problemă cu care se pot confrunta copiii la grădiniţă sau la şcoală sunt bacteriile: streptococi, stafilococi. Scarlatina şi angina streptococică (gât infectat) sunt date de streptococi, simptomele cele mai frecvente fiind febra, erupţiile şi durerea în gât. Pentru a fi trataţi, bolnavii necesită internare. Unii purtători ai streptococului nu au manifestări.
Vărsatul de vânt sau varicela este o boală virală, care afectează şi copiii, vaccinarea contra acesteia nefiind inclusă în schema obligatorie. Acesta este motivul pentru care frecvent apar epidemii de varicelă în colectivităţi. Ea se poate manifestă cu erupţii sub formă de pată roşie, papulă (o denivelare la nivelul pielii), veziculă (bubiţe cu apă) sau crustă.
Pentru a feri alţi copii, micuţul bolnav trebuie izolat fiindcă transmite varicela atâta timp cât are cruste active pe piele. În plus, se recomandă să mergeţi la medic pentru a evita complicaţiile.
Mai rar, în comunităţile unde sunt mulţi copii pot să apară conjunctivitele virale, care se manifestă prin înroşirea ochilor.
Scabia (râia) sau pediculoza (păduchii) sunt alte boli ce pot fi transmise în colectivităţi, iar diagnosticarea trebuie făcută rapid pentru a nu se extinde.
„Lipsa unui tratament imediat va duce la epidemie, mai ales în grădiniţe sau şcoli. În cazul scabiei, cel mai eficient şi uşor de tolerat tratament este permetrina 5% sub forma de cremă, care se aplică pentru 24 de ore pe toată suprafaţa pielii, reaplicându-se în zonele în care ne spălăm mai des. Tratamentul se reia la o săptămâna, iar hainele vor fi spălate la 90 grade C", explică Sebastian Pop, dermatolog.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.