Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Aproape oricine isi doreste sa aiba o gandire mai rapida si o memorie mai buna, in prezent existand si destule dovezi, descoperite in urma cercetarilor, care arata ce este eficient si ce nu in aceasta privinta. Iar aceia care isi folosesc creierul mai bine tind sa aiba slujbe mai bune, relatii mai placute si vieti mai frumoase.
Conform Daily Mail, iata ce poti face pentru a-ti imbunatati functionarea creierului si cateva lucruri legate de aceasta, pe care ar fi bine sa le stii, scrie ziare.com.
1. Vorbeste mai repede
Vorbitul intr-un ritm rapid poate face minuni pentru memoria verbala pe termen scurt. Si asta deoarece lungimea unui cuvant influenteaza usurinta cu care ti-l amintesti. Cu cat un cuvant are mai multe litere, cu atat este mai greu de tinut minte; mai exact, cu cat dureaza mai mult sa il rostesti sau repeti cu atat este mai dificil de memorat.
2. Fa lista de cumparaturi "cu cap"
O lista ce contine cuvinte diferite este mult mai usor de tinut minte decat una care are cuvinte ce suna asemanator, care rimeaza. In cazul ultimei situatii, creierul devine confuz.
De aceea, cand te duci la cumparaturi, spre exemplu, si incerci sa tii minte tot ce ai de luat, evita sa pui cuvintele in ordine alfabetica (grupeaza-le mai degraba dupa categorii - produse de curatat, alimentare, etc.).
3. De ce este mai greu sa iti amintesti unele lucruri la batranete?
Pe masura ce inaintezi in varsta, dai raspunsuri din ce in ce mai greu, deoarece creierul are deja foarte multe experiente de viata, astfel ca ii este mai dificil sa caute printre ele pentru a gasi cuvintele potrivite.
4. Creierul poate fi "upgradat" la orice varsta
Studiile au aratat ca, indiferent daca ai 20 sau 60 de ani, poti face ceva pentru a observa un plus in aceasta privinta. Pe masura ce imbatranesti, creierul isi pierde din capacitatea de functionare cam 2% la fiecare zece ani, dar pana la varsta de 60 este posibil sa fie imperceptibil acest fapt.
5. De ce iti amintesti mai usor ceva de la 20-30 de ani?
Oamenii tind sa isi aminteasca mai usor experiente traite in jurul varstei de 20-30 de ani deoarece, de regula, in acea perioada apar emotii intense, traite pentru prima data - prima dragoste, primul copil, prima casa.
6. Incearca sa folosesti cuvinte variate in fiecare zi
Probabil ti s-a intamplat sa te gandesti la ceva anume, un fruct spre exemplu, sa il vezi imaginar, sa stii ce gust are, sa iti amintesti cand ai mancat unul ultima data, dar sa nu reusesti sa iti aduci aminte cum se numeste, iar acest lucru sa se intample brusc peste vreo doua ore, cand esti prins intr-o alta activitate si deja nu te mai gandeai la denumirea lui.
Acest fenomen, cunoscut popular si sub expresia "imi sta pe varful limbii", apare cel mai adesea atunci cand este vorba de cuvinte pe care nu le folosesti frecvent. Pentru a reduce insa numarul situatiilor de acest gen, incearca sa rostesti zilnic cuvinte cat mai variate.
7. Joaca-te
Foloseste-te, din cand in cand, de diverse jocuri mentale, fie singur, fie provocand pe cineva. Spre exemplu, impune-ti sa numesti cat mai multe animale in 30 de secunde - un animal pe secunda de preferat. Apoi, sporeste putin dificultatea sarcinii si numeste animale care sa inceapa cu o anumita litera, tot in 30 de secunde.
Iar exercitii de acest gen pot fi numeroase, si in diferite variante, scopul lor fiind de a provoca mintea sa faca diverse conexiuni.
8. Nu vorbi prea mult despre o problema
Atunci cand cauti solutii pentru o situatie problematica, procesul creativ poate fi ingreunat daca vorbesti prea mult despre aceasta, conform unor studii.
9. Stresul afecteaza functionarea creierului
Cercetatorii au descoperit ca un nivel ridicat de stres poate reduce volumul hipocampusului (acea portiune din creier responsabila cu acumularea de informatii noi).
In plus, stresul duce la o tensiune arteriala ridicata iar, in urma unui studiu realizat cu ajutorul a 1.000 de adulti care aveau 65 de ani sau mai mult, specialistii au aflat ca cei care aveau aceasta problema in ceea ce priveste tensiunea erau expusi unui risc mai mare de a suferi deteriorari cognitive moderate. Adica cei care aveau o tensiune arteriala ridicata se concentrau mai greu, indeplineau unele activitati cognitive simple intr-un timp mai mare si uitau mai des diverse lucruri.
10. Fa miscare
Exercitiile fizice au un rol important in functionarea creierului si te ajuta sa dormi mai bine. Cercetatorii au descoperit ca doar 15 minute pe zi de miscare pot face o diferenta mare in ceea ce priveste calitatea somnului si te pot face sa te simti mai lucid in timpul zilei.
In plus, foarte mult ajuta si sa schimbi rutina, indiferent daca este vorba de a merge pe un alt traseu la serviciu sau de a incerca sa mananci mai mult cu mana stanga. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.