Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Colesterolul este transportat prin sange in special sub forma a doua lipoproteine – LDL si HDL. Colesterolul legat de acestea se numeste „colesterolul LDL“ si „colesterolul HDL“. Functiile lor in organism sunt distincte, motiv pentru care primul se numeste colesterolul „rau“ si, al doilea, colesterolul „bun“. De ce se intampla acest lucru, explica medicul nutritionist Nicolae Hancu, prof.univ la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ din Cluj-Napoca, in Abecedarul de nutritie. Sursele de colesterol sunt grasimea alimentara (grasimea saturata – colesterol exogen) si fabricarea lui de catre ficat (colesterol endogen). Consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 mg/zi, potrivit adevarul.ro.
Nivelul de colesterol din sange este de 150-200 mg din care doar 20-25% este exogen, ceea ce inseamna ca cea mai mare proportie a colesterolului este fabricat de propriul nostru corp. In aceste conditii, alimentatia are un rol esential in nivelul colesterolului in sange. Nutritionistii avertizeaza ca, in momentul in care nivelul colesterolului din sange creste, el se depoziteaza pe peretii arterelor pe care le ingroasa, transformandu-le in tuburi rigide. Circulatia sangelui este perturbata in aceste conditii, fapt care compromite nutritia organelor vitale. Aceasta este ateroscleroza din cauza careia se produce infarctul miocradic, AVC-urile (accidentele vasculare-cerebrale) anevrismele de aorta, arteriopatia membrelor inferioare sau insuficienta cardiaca. Autorul acestui dezastru este colesterolul „rau“ –LDL , considerat un adevarat ucigas al omului. In sens opus, actioneaza colesterolu HDL care se opune aparitiei aterosclerozei, motiv pentru care se numeste colesterol ”bun“.
Cum citim un buletin de analize:
Colesterolul total normal: 150-200 de mg/dl; valori mai mari produc ateroscleroza.
Colesterolul LDL normal: 80-100 mg/dl; valori mai mari produc ateroscleroza.
Colesterolul HDL normal este la barbati mai mare de 40 mg/dl, iar la femei mai mare de 50 mg/dl: valorile mai mici favorizeaza ateroscleroza.
Cresterea colesterolului total si a colesterolului LDL, precum si scaderea colesterolului HDL reprezinta adevarati factori de risc cardiovascular, care pot fi combatuti prin alimentatie sanatoasa, lipsa fumatului, exercitiu fizic si medicamente. sursa: sanatate.bzi.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.