Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Desi tusea este unul dintre simptomele foarte des intalnite de catre medicii de familie, doar 60% dintre persoanele care se plang de aceasta identifica si cauza, arata un studiu recent.
Tusea este, in principal, un reflex de a indeparta corpurile straine, mucusul sau iritantii, precum praful, din tractul respirator. Insa tusea persistenta poate fi cauzata de virusuri si infectii, spun specialistii britanici citati de Daily Mail sfatuind ca, daca aceasta dureaza de mai mult de opt saptamani, sa mergi la un doctor. In cazul in care este vorba de simptome pe care nu le-ai mai avut, cum ar fi expectoratie cu sange, este nevoie sa mergi de urgenta la un medic, scrie ziare.com.
Iata ce poate fi in spatele unor tipuri de tuse:
1. Tuse uscata, cronica
Este vorba de o tuse uscata persistenta, cu oscilatii in intensitate, dar care nu dispare. Episoadele apar de obicei in timpul zilei si dureaza in jur de 10 minute. In cazuri extreme, aceasta tuse poate fi insotita si de incontinenta.
Cauza: In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice.
2. Tuse care gadila, cronica
Aceasta nu determina producerea flegmei, insa uneori simti ca si cum ai avea un nodul in gat.
Cauza: Tusea de acest tip poate fi provocata de ceea ce numesc doctorii scurgere postnazala, aceasta fiind cauza a aproximativ 7% din cazurile de tuse. In mod normal, glandele de la nivelul nasului si sinusurilor produc zilnic o anumita cantitate de mucus subtire, dar aceasta se scurge neobservata pe gat. Insa, atunci cand mucusul devine mai gros sau este produs intr-o cantitate mai mare, de regula din pricina unei alergii sau infectii (cum ar fi o raceala sau o gripa), declanseaza reflexul de a tusi.
3. Tusea foarte zgomotoasa, uscata
Este vorba de asa-numita tuse "latratoare" si poate fi insotita de o respiratie greoaie, insa nu si de expectoratie. Se manifesta de regula noaptea, dar si ziua, cu intermitente.
Cauza: Aceasta apare de obicei dupa o raceala, gripa sau dupa alte infectii respiratorii si poate fi determinata de o inflamatie puternica la nivelul cailor respiratorii. In cele mai multe cazuri, ar trebui sa dispara de la sine dupa cateva saptamani. Pana atunci insa, o poti ameliora daca te apleci cateva minute deasupra unui vas cu apa care fierbe, acoperindu-ti capul cu un prosop; aburii pot lubrifia caile respiratorii.
4. Tuse uscata cu spasme
Un acces poate incepe cu o gadilatura in josul gatului, iar in unele cazuri te poate face chiar sa vomiti.
Cauza: Unele medicamente, in special inhibitorii ACE, prescrisi pentru tensiune arteriala ridicata, pot duce la aparitia unor astfel de simptome, care sunt intalnite la aproximativ 15% dintre persoanele care folosesc asemenea pastile. In unele cazuri, tusea poate dura o saptamana, iar in altele si pana la trei luni. O solutie ar fi sa intrebi medicul daca iti poate da un tratament alternativ pentru problema legata de tensiune.
5. Tuse dureroasa
Aceasta este o tuse constanta, dar foarte intensa dimineata in special, care poate fi insotita de mucus gros si galbui, gri sau verde. De asemenea, pot sa apara si: durere in spatele osului pieptului, o inflamatie la nivelul gatului, o respiratie greoaie si nas infundat.
Cauza: Cel mai probabil este vorba de o bronsita acuta, care apare de obicei dupa o infectie a cailor respiratorii, cum ar fi o raceala. Printre lucrurile care ajuta in acest caz se numara odihna la pat, consumarea multor lichide pentru a preveni deshidratarea si a subtia mucusul si unele medicamente, in special pe baza de linctus.
6. Tuse care lasa un gust amarui
Aceasta poate fi declansata de vorbit, ras, cantat sau de ingerarea unor alimente uscate in special, si poate sa apara si noaptea.
Cauza: In aceasta situatie, cel mai des este vorba de acidul din stomac care ajunge in esofag, iritandu-l, fenomenul fiind cunoscut drept reflux gastroesofagian. O solutie ar fi medicamenetele antiacide.
7. Tuse insotita de dificultati de respiratie
Pe langa acestea pot sa apara si simptome ca pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, tuse cu sange si o durere ascutita in zona plamanilor cand tusesti sau respiri adanc.
Cauza: Aici poate fi vorba de cancer la plamani si problema este ca simptomele pot fi confundate usor si cu o infectie in piept. Diferenta insa este ca tusea persista multe saptamani, cu doar mici semne de ameliorare.
8. Tuse cu multa expectoratie
Aceasta poate fi insotita si de respiratie suieratoare, rigiditate in zona pieptului si dificultati in respiratie. Adesea se inrautateste dimineata si pe timp de iarna.
Cauza: Este vorba de bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) - nume general pentru mai multe afectiuni cronice de plamani, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul. Cel mai adesea acestea apar din cauza fumatului, insa, in 10% dintre cazuri pot fi determinate si de expunerea la praf, poluare si de mostenirea genetica. Cel mai important pas pe care il poti face daca fumezi este sa renunti la acest viciu. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.