Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Peste 120 de medicamente vor disparea de pe piata peste 10 zile si alte cateva sute pana la sfarsitul anului, conform estimarilor, din cauza metodologiei proaste de stabilire a preturilor.
Desi problema este grava si a fost semnalata atat de medici, cat si de presa de saptamani bune, nicio solutie nu a fost avansata pana acum nici de noul ministru al Sanatatii, nici de alt responsabil guvernamental.
Romania se confrunta cu aceasta problema de mai multi ani, timp in care pe la Ministerul Sanatatii s-au perindat politicieni de toate culorile sau chiar tehnocrati.
Pe scurt, de la 1 iulie intra in vigoare art. 8.1. introdus prin Ordinul nr. 703/2015, prin care preturile medicamentelor inovative trebuie sa scada la nivelul genericelor.
Pana acum, preturile medicamentelor inovative (originale) erau mai mari, avand in vedere ca si costurile pentru producerea lor sunt mult mai mari. Un medicament generic (care contine substanta activa si are acelasi efect - n.red.) nu poate costa in acest moment decat cel mult 65% din valoarea produsului original.
Daca aliniem preturile la nivelul de jos, medicamentele originale vor disparea de pe piata, pentru ca distribuitorii nu vor mai dori sa le vanda aici, tinand cont ca ar trebui sa reduca preturile cu pana la 35%.
Asa se face ca de la 1 iulie, timp de cateva luni, 123 de medicamente vor disparea de pe piata. Vor fi afectati astfel sute de mii de pacienti care sufera de boli cardiovasculare, neurologice sau de cancer, dar si cu alte afectiuni.
Mai mult, dr. Marius Geanta, cofondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, a prezentat pe blogul sau lista celor 858 de medicamente care risca sa dispara de pe piata pana la sfarsitul acestui an, conform unei analize efectuate de compania specializata Cegedim.
Bolnavii nu beneficiaza de scaderea preturilor, pentru ca dispar medicamentele
Prin urmare, daca art. 8 ramane in vigoare, "va fi o aliniere in jos a preturilor, in spirala", avertizeaza Marius Geanta.
„Daca reglementarea ramane ca acum, vom constata o scadere an cu an a preturilor la medicamente. Sigur ca, in teorie poate sa sune bine acest lucru. Ne putem gandi cu totii ca pacientii ar putea sa plateasca mai putin sau ca sistemul de sanatate sa plateasca mai putin in cazul medicamentelor compensate. Insa acest lucru nu mai conteaza atata vreme cat medicamentele practic nu ajung pe piata din Romania, din cauza exportului paralel", a explicat acesta.
„Foarte simplu ar fi ca ministrul sa isi propuna sa nu mai avem cel mai mic pret din Europa, iar asta se poate face luand in calcul pretul mediu din cateva tari cu preturile cele mai mici in Europa. In acest fel pretul din Romania nu ar fi neaparat mult mai mare decat cel de acum, dar ar fi o modalitate de protectie. Ar fi o bariera mica, dar ar mai frana exportul paralel.
Ar mai fi o chestiune tehnica, ce tine de modul in care se calculeaza pretul la medicamente. Acum se ia in calcul cursul valutar prognozat, leu - euro. E folosit un curs care nu e dictat de piata valutara, ci e facut de Comisia de prognoza, si e mai mic decat cursul real, asa ca pretul se duce si mai jos.
Ce s-ar mai putea face? Daca am avea o strategie care sa asigure accesul la medicamente inclusiv la medicamente noi, de ultima generatie, care s-au dovedit foarte eficiente, atunci poate ar trebui sa ne gandim ca pretul de intrare al medicamentului in tara sa fie la un nivel considerabil mai mare decat este acum, iar statul sa fie care pe programe nationale sau atunci cand decide compensarea unui medicament, in cadrul negocierilor cu industria farma, sa duca pretul real pe care statul il plateste la un pret mai mic decat este acest pret minim stabilit acum de stat. Adica sa fie un pret de intrare mai mare in Romania, care sa asigure protectia fata de exportul paralel, si sa fie un pret negociat ulterior de stat la un nivel inferior.
Statul are foarte multe instrumente prin care poate sa rezolve situatia in avantajul pacientilor. Nu ii avantajeaza cu nimic pe pacienti daca pretul de intrare in Romania este cel mai mic din Europa, dar medicamentele nu se gasesc. E ca si cum n-ar fi”, a argumentat Marius Geanta.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.