Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cand devine greutatea copilului o problema? Sa-l lasam sa manance ce vrea, cand vrea, cum vrea, pentru ca "va creste el mare si atunci va slabi" sau sa luam masuri? Si daca da, cat de devreme?
Iar daca s-a ingrasat sunt de vina genele, faptul ca e pofticios ori parintii? La toate aceste intrebari a raspuns pentru Ziare.com dr. Anamaria Iulian, nutritionist, medic si psiholog, cea care de mai multi ani organizeaza in Romania tabere de slabit pentru copii.
Nu doar copiii cu probleme de greutate pot merge acolo, ci si restul, pentru a invata sa iubeasca fructele si legumele, pentru a invata sa faca alegeri responsabile, in joaca.
De la Anamaria Iulian am aflat si cum trebuie sa arate meniul unui copil, ce nu ar trebui sa se gaseasca in regimul sau si cu ce frecventa pot fi mancate dulciurile. Cu aceasta ocazie am aflat si ca meniul oferit de stat copiilor, la scoala, constand in corn si lapte, e departe de a fi unul sanatos sau hranitor.
Stiu ca organizati tabere de slabit. Sincer, nici nu stiam ca asa ceva exista in Romania. De cat timp sunt organizate si cati copii v-au trecut prin mana?
Taberele de Nutritie si Dezvoltare Personala au fost concepute pentru a oferi copiilor, cu sau fara probleme de greutate, sansa de a intelege ce inseamna un stil de viata sanatos.
In tabere, corectam comportamentul alimentar, lucram cu emotiile lor, ii imprietenim cu miscarea si facem inclusiv recuperare medicala si corectarea posturii, acolo unde este necesar.
Desi copiii slabesc, nu le-am denumit tabere de slabit, deoarece avem si multi participanti normoponderali, care vin sa se "obisnuiasca" cu legumele si pentru atmosfera speciala din aceste tabere.
Avem deja 6 ani de cand le organizam, am ajuns la editia cu numarul XX si am lucrat cu aproximativ 400 de copii din toata tara, pana acum.
Ne puteti spune, pe scurt, ce activitati au copiii in aceste tabere?
In tabere, copiii beneficiaza de o adevarata scoala de vara: doua ore de nutritie, 3-4 ore de dezvoltare personala, 2 ore de kinetoterapie pediatrica, participa la work-shopuri de gatit dulciuri fara zahar si facem educatie informala prin intermediul sesiunilor de teatru-forum, photovoice (metoda de a transmite un mesaj prin intermediul fotografiilor - n.p.), arta povestirii si jurnalism.
In tabara, insistam pe cresterea si dezvoltarea inteligentei emotionale prin intermediul orelor de psihometrie, prin educarea si recunoasterea emotiilor cu un soft special si prin activitati de personal - branding, N.L.P. (Programare Neuro-Lingvistica, metoda destinata imbunatatirii comunicarii cu cei din jur - n.p.) si work-shopuri de psihosexualitate adecvate nevoilor atentie! emotionale, nu sexuale ale adolescentului, pentru a nu-l lasa sa treaca singur prin aceasta oaza si desert simultan, care se numeste adolescenta.
Cum este conceputa dieta lor in timpul acestor tabere?
In tabere beneficiaza de un meniu special conceput pentru a-i "imprieteni "cu legumele, bogat in fitonutrienti, enzime, vitamine, minerale si oligoelemente din care lipsesc dulciurile, ele fiind inlocuite cu gustari pe baza de fructe de sezon sau deserturi, pregatite la work-shopurile de gatit.
Cum ar trebui sa arate alimentatia unui copil, in general, astfel incat sa fie prevenite problemele de greutate? Care ar fi primele sfaturi pe care le-ati da parintilor?
Alimentatia unui copil trebuie sa abunde in legume proaspete sau gatite pentru a obisnui copiii cu gustul lor. Pentru aceasta e nevoie sa renuntam la cumpararea dulciurilor rafinate si sa incepem prin a pregati copiilor gustari dulci de weekend, cum ar fi: smoothie-uri, salata de fructe in cinci culori, inghetata facuta in casa, prajituri cu fructe, creme pe baza de branza sau lapte si fructe etc.
Copiii au nevoie de trei mese pe zi, cu mic dejun obligatoriu si gustari pe baza de lactate, 30-60 gr de branza, in functie de caracteristicile ei, fructe de sezon sau 30 gr de seminte si nuci.
Deserturile se ofera copiilor rar, o data la 2-3 zile, sau doar in weekend si atunci pot fi facute impreuna cu copiii in casa.
Cum se ajunge la greutatea in exces a copiilor? Unde gresesc parintii?
Supraponderea si obezitatea infantila apar intr-un procent de 90% din cauza unui aport caloric mare. Cu alte cuvinte, nu ereditatea isi spune cuvantul in cazul obezitatii infantile, ci mediul, felul in care mananca acel copil si alegerile zilnice facute de el.
Parintii uita adeseori ca ei sunt modelul si ofera copilului bani de buzunar, in locul unui sandvis si un fruct, lasand la latitudinea celui mic alegeri alimentare cotidiene, obositi de multitudinea de incercari nereusite in a schimba un comportament alimentar incorect, bazat pe glucide rafinate in exces.
Exista niste alimente de care copiii nu ar trebui sa se atinga?
Bineinteles. Dulciurile, produsele de patiserie, bauturile carbogazoase, produsele prelucrate industrial - tip branzeturi fara branza sau lapte, mezeluri cu prea putina carne, bogate in amidon, produse fast-food.
Cornul si laptele din scoli reprezinta o masa corecta, echilibrata in cazul copiilor?
Cornul din faina alba, rafinata, si laptele ecremat reprezinta un amestec cu prea putine vitamine si fitonutrienti, ramasi in urma prelucrarii industriale, care sa stimuleze cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. In plus, au o incarcatura glicemica ridicata; prin urmare ceva ce ingrasa, nu hraneste...
Cand ar trebui sa-si puna un parinte probleme legate de greutatea celui mic?
Dupa varsta de trei ani, cand copilul incepe sa manance deoarece exista pofta de dulce si nu ca raspuns la senzatia de foame.
De la ce varsta a copilului greutatea trebuie monitorizata?
Dupa primii doi ani de viata. Mamicile, insa, ar trebui sa fie mai atente la cultivarea gustului copilului pentru legume si controlarea apetitului pentru dulce, decat la numarul de kilograme al copilului. Sursa: ziare.com
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.