Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Până când nu va apărea cardul naţional de sănătate, nu va exista un control riguros al neasiguraţilor care se tratează în sistemul public, fără să reprezinte urgenţe medicale.
Cei care nu îşi plătesc contribuţiile la sănătate se pot trata liniştiţi în spitalele din România, pentru că autorităţile sanitare nu deţin mecanisme riguroase de control, iar medicii internează, de regulă, atât cazurile de urgenţă, cât şi pe cele mai puţin grave. Legea spune însă că doar în situaţiile de urgenţă neasiguraţii pot primi tratament gratuit, pe principiul solidarităţii sociale.
„Nu există legislaţie foarte bine aplicată, astfel încât să poată fi refuzată internarea celor care nu sunt urgenţe şi care ar putea fi trataţi, spre exemplu, în ambulatoriu. Dacă s-ar face o analiză serioasă a ceea ce se întâmplă în sistemul spitalicesc românesc, 30% din pacienţii internaţi nu s-ar dovedi urgenţe. Reţeaua policlinicilor, care mai punea filtru pentru aceşti pacienţi, a fost, din păcate, distrusă. Nu intra nimeni în spital fără să aibă măcar o trimitere", spune Florin Stroe, fost director economic la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
Într-un spital public ziua de spitalizare variază între 200 şi 1.000 de lei, în funcţie de medicamentele prescrise, materialele sanitare folosite şi cheltuielile de cazare. „În terapie intensivă sau pe secţiile de cardiologie şi neurochirurgie se fac cele mai mari cheltuieli, aşa că şi ziua de spitalizare costă mai mult", evaluează situaţia medicul Leo Grecescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Spre comparaţie, ziua de spitalizare într-un spital privat ajunge să coste minimum 300 de lei, însă nu toate afecţiunile se pot trata la particulari. Pentru o fractură de şold, o malformaţie, o intervenţie pe creier ori o ocluzie intestinală, cel mai bine este să apelaţi la spitalul public. Potrivit legii rudele de gradul 1 pot obţine calitatea de coasiguraţi (soţ/soţie/părinte/copil).
Economiştii din spitale susţin că nu va exista un control riguros al cazurilor de neasiguraţi care se internează în spitalele din România până când nu se va rezolva problema informatizării spitalelor şi până când nu va apărea cardul naţional de sănătate.
În România nu se ştie nici la ora actuală cât spirt, câtă vată sau câte feşe sunt folosite în cadrul unei intervenţii chirurgicale minore. Spitalele nu au costurile stabilite, iar unii directori de spital nu au calculat nici tariful mediu pe ziua de spitalizare. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.