Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Scolile isi deschid larg portile pentru a primi copiii in noul an. Elevii, dar si parintii deopotriva traiesc emotiile sunetului de clopotel. De-acum va fi mai putin timp de joaca si mai mult pentru de invatat.
Grijile parintilor sporesc. Trebuie sa-si imparta timpul in asa fel incat sa faca fata si treburilor de la birou, si muncilor casnice, si lectiilor copiilor. Si nu se opresc aici. Un alt motiv de ingrijorare sunt ghiozdanele, mai exact greutatea excesiva a acestora. In functie de clasa in care este cel mic, un ghiozdan poate cantari de la 4, la 12 kilograme. Va inchipuiti, deci, lista lunga de probleme care pot aparea din cauza acestora.
In urma unor teste RMN realizate pe 8 voluntari (3 baieti si 5 fete cu varsta cuprinsa de 11 ani – plus/minus 2 ani, si o greutate de 44 kg – plus/minus 9 kilograme) s-a constatat ca purtarea unor ghiozdane ce reprezentau 10, 20, respectiv 30 la suta din greutatea corpului comprima discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul si in partea inferioara a spatelui. De asemenea, se producea si o asimetrie semnificativa a coloanei lombare de cinci ori spre dreapta si de trei ori spre stanga. De aici, oamenii de stiinta au trans concluzia ca un ghiozdan trebuie sa cantareasca pana in 10 la suta din greutatea copilului. Studiul a fost publicat in revista Spine.
Probleme de respiratie
Sa porti o greutate in spate pe distante lungi nu-i foarte placut nici pentru un om mare, mai ales pentru un copil. Daca un ghiozdan cantareste mai mult de 15% din greutatea elevului, automat se modifica pozitia corpului, ceea ce determina modificari ale respiratiei. Chiar si o greutate de 10 la suta din masa corporala duce la o mai proasta functionare a plamanilor.
Probleme de dezvoltare
Un ghiozdan greu determina modificarea pozitiei spatelui. Copiii nu mai merg drept si, mai rau, se obisnuiesc sa mearga cocosati, chiar daca nu mai au ghiozdanul. La fel se intampla si cu elevii care poarta genti de umar sau rucsacuri cu o singura bretea. Pentru ca la ei greutatea atarna pe o singura parte, coloana se curbeaza. Astfel, oasele copiilor nu se vor mai dezvolta normal.
Ce puteti face pentru a preveni aceste neplaceri?
Iata cateva recomandari ale doctorului Avrom Gart, directorul Institutului de cercetare a problemelor coloanei vertebrale Cedars-Sinai din Los Angeles (SUA).
· In primul rand aveti grija cand alegeti ghiozdanul. Nu le cautati pe cele la moda, ci pe cele practice.
· Evitati gentile de umar sau rucsacurile cu o singura bretea.
· Invatati copiii sa nu poarte ghiozdanul doar pe un umar (desi are doua bretele).
· Copiii nu trebuie sa bage in ghiozdan mai mult decat lucrurile strict necesare.
· Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din greutatea copiluliu.
· Explicati-le celor mici ca trebuie sa va anunte imediat daca il doare spatele si cereti parerea unui specialist. Nu lasati lucrurile sa se rezolve de la sine. (Sursa: timesnewsnetwork.com)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.