Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fiecare persoana are obiceiurile sale pentru perioada imediat urmatoare incheierii mesei. Unii beau ceai, altii isi aprind o tigara, unele persoane prefera o plimbare sau un pui de somn. Din pacate, multe dintre acestea obiceiuri au un impact negativ asupra sanatatii noastre.
Iata ce nu trebuie sa faci imediat dupa ce ai mancat:
Nu fuma
Efectele nocive ale unui tigari fumata dupa o masa copiosa sunt de 10 ori mai intense. Fumatul este insa un obicei foarte nociv, fie ca este realizat dimineata, fie seara. O tigara contine peste 60 de substante cancerigene.
Pe langa emfizem si cancer, fumatul duce si la alte probleme de sanatate. Fumatul inrautateste simptomele a numeroase afectiuni si are si un efect negativ asupra muschilor colonului.
Nu manca fructe
Consumul de fructe este recomandat de toti medicii. Trebuie insa sa stii ca trebuie consumate la anumite ore. Sunt usor de digerat si contin zaharuri simple. Majoritatea fructelor, exceptie facand bananele si curmalele, trec prin stomac si intestin in 20 de minute de la consumare. In intestine fructele sunt metabolizate.
Atunci cand consumi fructe imediat dupa masa, fructele sunt stocate in stomac, odata cu celelalte alimente si nu mai ajung in intestine atunci cand trebuie. In stomac, fructele fermenteaza impreuna cu celelalte alimente.
Este astfel recomandat sa nu consumi fructe imediat dupa masa. Cel mai potrivit moment pentru fructe este dimineata, la micul dejun, pe stomacul gol.
Dimineata este si momentul cel mai potrivit pentru folosirea nutrientilor din fructe, care confera energie pentru intreaga zi.
Nu bea ceai
Consumul moderat de ceai are numeroase beneficii pentru sanatate: reduce riscul de afectiuni cardiovasculare si diabet si asigura organismului antioxidanti care il ajuta sa lupte impotriva imbatranirii premature. Specialistii spun insa ca ceaiurile nu trebuie consumate imediat dupa masa.
Ceaiul contine polifenoli si tanini care favorizeaza absorbtia de fier. Fierul este un metal greu digerabil de organismul uman. Astfel, consumul de ceai imediat dupa masa este daunator in special copiilor si femeilor care sufera de deficienta de fier. Ceaiul trebuie consumat la cel putin o ora dupa masa.
Nu face baie
Digestia necesita multa energie care are nevoie de o circulatie buna a sangelui. Atunci cand facem dusuri calde, temperatura corpului creste, iar pentru a o raci, organismul accelereaza circulatia sangelului pentru a racori pielea.
Astfel, sangele necesar in stomac pentru digestie nu este suficient. Este indicat ca dupa o masa sa astepti cel putin 30 de minute inainte de a face baie.
Nu merge la plimbare
Plimbarea imediat dupa o masa este o idee proasta si poate duce la indigestie si aciditate. Poti merge la pimbare dupa 30 - 40 de minute dupa o masa. In acest fel vei arde caloriile in plus si vei capata mai multa energie.
De asemenea, nu trebuie sa exagerezi. O plimbare de 15 - 20 de minute este ideala pentru accelerarea metabolismului si pentru arderea grasimilor.
Nu adormi
Somnul imediat dupa masa este daunator organismului. Sucurile gastrice din stomac se intorc inapoi pe esofag din cauza fortei gravitationale. In timp, acizii din alimente afecteaza esofagul. Aceasta este principala cauza pentru care multe persoane simt o senzatie de arsura in gura si gat atunci cand atipesc imediat dupa masa.
Un alt motiv pentru care este indicat sa evitam sa adormim imediat dupa masa, este faptul ca alimentele consumate pun o mare presiune asupra diafragmei, ceea ce duce la sforait si incapacitarea de a respira in timpul somnului. Somnul imediat dupa masa este si o cauza a obezitatii.
Nu trebuie sa slabesti cureaua
Slabirea curelei la pantaloni este periculoasa nu neaparat prin actul in sine, cat mai ales prin ceea ce deriva din acest act: ai mancat atat de mult incat nu te mai simti confortabil. Este recomandat sa mancati atat cat sa va pastrati confortul abdominal, fara a slabi cureaua.
In plus, slabirea curelei scade presiunea abdominala, intestinele se destind, digestia este astfel ingreunata si devenim predispusi la balonare si constipatie.
Nu mesteca guma
Guma de mestecat drept un aliment-miracol care ne ajuta la curatarea dintilor si improspatarea respiratiei dupa masa, medicii ne recomanda cu totul altceva. Mestecatul unei gume dupa masa ne poate ajuta sa scapam de mirosul respiratiei, dar ne si face sa inghitim mult aer in acelasi timp.
Rezultatul? Balonare dupa masa, senzatie de disconfort, eructatii, digestie dificila. Sursa: Stiri din Sanatate
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.