Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
BPOC, boala de plămâni de care suferă aproximativ un milion de români, va deveni, potrivit specialiștilor, a treia cauză de deces din lume în următorii patru ani, depășind alte afecțiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.
Pentru a veni în ajutorul românilor, mai ales că sunt foarte mulți care nu știu că suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfăşoară a opta ediţie a campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?” în cadrul căreia, bucureștenii își pot face analize medicale gratuite pentru depistarea BPOC.
La nivel mondial, fumatul este cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC. La fel de periculoasă este și expunerea la factori de risc precum pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd) etc.
Aproape jumătate dintre pacienţi nici nu ştiu că au boala, mai ales dat fiind faptul că simptomele timpurii ale bolii sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, senzație de sufocare, oboseală). Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt tusea cronică, producția cronică de sputa (flegmă), șuierarea, gâfâitul, senzația de sufocare (dispnee), instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă. Boala afectează grav persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani.
Bărbații au mai multe șanse să sufere de BPOC decât femeile, conform unui studiu realizat în România pe un eșantion de 10 000 de români diagnosticați cu ceastă boală. Sunt foarte mulți pacienți care nu conștientizează severitatea bolii. Mai mult, vizitele la medicul specialist și spirometriile (testările pentru depistarea BPOC) se realizează încă într-un număr foarte mic. În lipsa unui tratament, pacienții ajung să întâmpine dificultăți în respirație sau au senzația de sufocare pronunțată în timpul unor activități zilnice: atunci când se spală sau se îmbracă dimineața, când se plimbă sau când urcă scările.
Boala poate fi tratată dacă este depistată din timp, de aceea, spirometria este esențială încă de la primele simptome. Astfel, boala poate fi prevenită sau, măcar, depistată în stadiile incipiente de evoluție, când tratamentul poate fi eficient. Sursa: libertatea.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.